avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... \\"Investitie\\" in profesia de mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

"Investitie" in profesia de mediator

Buna ziua!
Sunt consilier juridic, deocamdata stagiar, am terminat facultatea acum un an. As vrea sa fac mai multe in domeniu juridic dar cam greu.
Am citit multe despre mediere si cursuri de mediere dar cu cat citesc mai mult cu atat sunt mai confuza in privinta acestor cursuri si daca are rost sa investesc banii in el. :sorry:
As vrea sa aud mai multe pareri, poate sunt printre dvs si persoane care se ocupa deja de mediere sau care fac cursuri sau care sunt in situatia mea.
Va multumesc anticipat!
O zi buna
Opinia mea este ca medierea este un instrument extrem de util intr-un sistem juridic. Mi-am propus si eu sa urmez cursul intr-un viitor apropiat spre mediu.
Are atat avantaje, cat si dezavantaje.
Avantajele se pot vedea, scurtarea duratei litigiului juridic, stingerea rapida a drepturilor si obligatiilor litigioase, recuperarea taxei de timbru.
Dezavantaje (aici pentru mediator)
- cursuri de pregatire extrem de scumpe
- necunoasterea acestei institutii de catre justitiabili
- legislatie inca foarte deficitara, care aduce un prejudiciu de imagine profesiunii.

Pe scurt, marea majoritate a mediatorilor cu care am discutat au intampinat si intampina mari probleme datorita lipsei clientilor. Ganditi-va ca investiti cca 4000 lei in cursuri, adaugati banii necesari amenajarii sediului, publicitate, etc. Doua fete din Oradea, asociate intr-un birou de mediere (birou situat in zona buna), mi-au spus ca nu au incheiat nici un contract de mediere in 3 luni.
Asa incat, daca nu doriti sa recuperati rapid investitia in cursul de mediator, poate fi o idee buna. Daca aveti nevoie de banii aia, nu faceti inca cursul, nu va produce bani repede. Sper sa nu se supere prietenii mei mediatori de aici, insa opinia mea este ca pana in acest moment, medierea a fost rentabila doar pentru cei care organizeaza cursurile de mediator.
Mult succes
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2012
horeabortan, utilizator
va multumesc pentru parere!
Dl. Bortan a cuprins toate informatiile necesare, privind institutia medierii.
Intradevar costurile aderarii la aceast profesie si mentinerii autorizari nu sunt neglijbile.

Pe langa suma achitata pentru cursul de formare ca si mediator, urmeaza sa achitati 800 ron pentru autorizare, iar apoi cate 400 ron pentru obtinerea vizei anuale. Mediatorul este obligat sa se perfectioneze continuu, urmand cursuri de specialitate, aprobate de Consiliul de Mediere. Valoarea unui curs este cuprinsa intre aproximativ 250 ron pana la 1500 euro, in functie de tematica si obiectivele cursului. Fiecare curs are un anume punctaj, urmand ca aceste puncte cumulate pe un an, sa fie minim 20.

Cunosc mediatori care nu au avut nici-o mediere dar si mediatori care au cateva pe luna. Dezvantajul major, este faptul ca institutia medierii nu este suficient promovata, la nivel de justitiabil. Fiind o profesie liberala, trebuie sa va identificati potentialii clienti. Un atu al medierii, este faptul ca informarea asupra procedurii de mediere este gratuita, meditorul fiind tinut de lege sa acorde aceasta informare preliminara. Odata informat, justitiabilul care are de solutionat un conflict, va dori sa continuie pe aceasta cale, cel putin din punct de vedere al costurilor, care sunt mici.

PS: prietena dvs. mediator nu se poate supara, ci doar trebuie sa va multumesca pentru expunerea reala a situatiei de fapt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere - vreau sa devin mediator virgilpetre virgilpetre Buna ziua, Sunt absolvent de Stiinte juridice. Nu profesez in domeniu. Ma intereseaza cum as putea sa devin mediator, am auzit ca ar fi obligatoriu de la anul. ... (vezi toată discuția)
Medierea,.....o alternativa de succes Mihai Mirel Miron  Mihai Mirel Miron De ce in Romania majoritatea mediatorilor provin din randul avocatilor, iar in SUA, Anglia si alte tari cu traditie in domeniul medierii, avem cei mai multi ... (vezi toată discuția)
Medierea realizata de avocat Elena luminita Mangalia Elena luminita Mangalia Poate avocatul , potrivit atributiilor conferite de legea51/1995 sa realizeze medierea, chiar daca nu are cursuri de mediator?De ce era nevoie de o lege ... (vezi toată discuția)