La sectia de politie unde ati fost citat, luati legatura cu inspectorul care se ocupa de dosarul respectiv.Pe citatie scrie data si locul unde trebuie sa va prezentati, precum si nr. de dosar.Nu trebuie sa va temeti.
Daca hotarati sa nu va prezentati, veti mai fi citat inca o data, eventual poate o sa vina cineva de la sectie sa va imaneze personal citatia.
In aceeasi situatie sunt si eu. Am fost citat ca martor intr-un proces la Giurgiu, numai ca eu stiu despre ce e vorba fiindca mi-au luat declaratie la DNA.
Acum ma intreb cum fac eu sa-mi recuperez cheltuielile cu drumul. Fac cerere scrisa? O dau judecatorului dupa ce dau declaratia? Ma intreaba ei daca am facut cheltuieli, daca vreau ceva?
Ca-mi fac eu datoria dar nici sa ies in paguba nu-i bine.
Multumiri
gaba,
In situatia in care ati fi refuzat primirea citatiei, agentul ar fi trebuit sa lase citatia pe usa locuintei dv. (ceea ce spuneti ca nu e cazul).
Daca locuiti la bloc ar fi trebuit sa o lase administratorului (sau in cutia postala), iar daca locuiti la casa, ar fi trebuit sa o lase in cutia postala.
Daca nu va veti prezenta veti primi, probabil, o alta citatie – dar exista si nesansa unei amenzi judiciare pt ca ati „lipsit” nemotivat. Sau, poate, se va considera ca nu mai e cazul sa va cheme si pe dv...
Avand in vedere ca ati gasit-o „pe” usa puteti face pe nestiutorul (n-ati primit nimic!) dar trebuie sa fiti un... mincinos talentat (sa nu va dati de gol in vreun fel sau altul...).
Indicat ar fi sa va interesati despre ce este vorba si, daca nu aveti nicio legatura cu respectiva cauza, aveti dreptul sa refuzati declaratia (sau sa declarati ca nu stiti nimic). De asemenea aveti dreptul sa nu raspundeti la intrebari ce nu au legatura cu respectiva cauza – dar, mai intai, trebuie sa stiti despre ce e vorba.
„Citatia este individuala si trebuie sa cuprinda : denumirea organului de urmarire oenala sau a instantei de judecata care o emite, numele , prenumele, si adresa celui citat ( localitatea, judet, str., nr., apartament si alte date necesare), calitatea in care este citat si indicarea obiectului cauzei, ora , ziua , luna . anul si locul de infatisare.Citatia se semneaza de cel care o emite.Ea se inmaneaza de agenti anuma desemnati sau prin intermediul serviciului postal”.
comerciantul,
Organul care va cere declaratia e obligat sa va aduca la cunostinta drepturile pe care le aveti..
Aveti dreptul sa cereti – si sa primiti – anumite sume de bani care reprezinta cheltuielile de transport, intretinere si alte cheltuieli pe care le veti face cu aceasta ocazie (va trebui sa aveti documente justificatoare pt toate sumele pe care le pretindeti: bon de benzina sau biletul de tren etc).
Art.190 c.proc penala (nu redau textual): Sumele se platesc pe baza dispozitiilor luate de organul (in speta, instanta) care a dispus chemarea si in fatza caruia va veti prezenta – e o suma ce se acorda dintr-un fond special alocat cheltuielilor judiciare. Sumele ar trebui sa va fie platite imediat dupa infatisare. Deci, veti pretinde banii... de la cel care v-a chemat (instanta).
Daca sunteti salariat aveti si dreptul de a fi platit pt ziua cand veti lipsi (angajatorul e cel care va plati banii - nu veti fi trecut ca absent motivat, invoit etc, ci veti fi platit ca si cum ati fost prezent la locul de munca).
Daca nu sunteti salariat, dar aveti un venit din munca, executati diferite munci pentru asigurarea traiului zilnic sau aveti afaceri private, sunteti indreptatit sa primiti o compensare.
Chiar nu stiu daca trebuie sa scrieti o cerere, dar nu e gresit sa o scrieti si sa o inmanati judecatorului inainte de a da declaratia – sa nu spuna ca n-a stiut despre ce pretentii aveti.