avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Radiere ipoteca - procedura
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Radiere ipoteca - procedura

Va rog sa-mi spuneti pasii de urmat pentru radierea ipotecii dupa ce am achitat integral un credit ipotecar la casa.Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: akeem , utilizator 19:07, 6 Decembrie 2017
de la banca obtineti o adresa prin care se adevereste ca, creditul a fost achitat integral. impreauna cu reprezentantul bancii și cu adresa in original mergeti la un notar public care va intoceste declaratia in forma autentica. notarul respectiv la solicitarea dumneavoastra poate trimite catre OCPI declaratia si dovada achitarii tarifului de radiere care nu cred ca este mai mare de 60,00 lei in vederea radierii. daca in declaratie se mentioneaza valoarea creditului care se radiaza, se incadreaza la acte evaluabile prin urmare s-ar putea ca onorariul sa fie calculat la valoare. daca in adresa nu se mentionează valoarea creditului si doar " creditul acordat in baza contractului de imprumut/ipoteca etc, nr.....a fost achitat integral pri urmare solicitam OCPI radierea (in mare cam asa e) nu ar trebui sa fie considerat un act evaluabil si ar trebui taxat normal (dar in functie si de onorariile respectivului notar public la care ajungeti).
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
antonia77, utilizator
exista un termen legal pentru eliberarea acestei adrese/acord privind radierea ipotecii si a tututror interdictiilor inscrise in favoarea sa?
da, exista : Noul cod civil :


CAPITOLUL III
Ipoteca

SECŢIUNEA a 3-a
Ipoteca mobiliară

Art. 2419

Obligaţia de radiere

În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro.

Am platit creditul luat prin Prima Casa in apr 2016. Am obtinut cu greu returul de la Fondul de garantare (aproape un an) - ba s-au pierdut actele la ei, ba s-a pierdut raspunsul la banca...
Acum se apropie apr 2018 si banca tot n-a rezolvat sa gasesca un notar care sa se deplaseze la sediul lor ca sa rezolve radierea.
Ce se poate face in acest caz?

Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2017
akeem, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere ipoteca dupa achitarea creditului imobiliar andreiuc andreiuc Buna ziua, Exista diferente in modul in care notarul poate intocmi declaratia pentru OCPI in vederea radierii, diferente care sa se reflecte in costuri pe ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca executionala ionicutz ionicutz Buna. ziua. Am urmatoarea problema: in 1995 bunicul meu, decedat intre timp in 2011, a facut un credit ipotecar, pe care nu a reusit sa-l ramburseze. S-a ... (vezi toată discuția)
Ridicare ipoteca cristihlibac cristihlibac Buna seara, De curand am achitat un credit ipotecar si doresc sa stiu ce documente sunt necesare pentru ridicarea ipotecii. Multumesc anticipat cristi (vezi toată discuția)