avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si custodie

Buna ziua,

Va rog frumos sa imi spuneti cum ar putea x proceda in situatia urmatoare:
X si Y sunt casatoriti, au un copil de 2 ani, el nu a mai adus salariul in casa de 3 luni, ea nu se mai poate descurca cu banii ( salariul ei de 700 RON ) si decide sa il paraseasca ( cu acordul lui ). Pleaca si se muta in alt oras impreuna cu parintii ei si copilul.
El acum doreste divort prin comun acord si sustine ca ii va ceda si custodia.
Ea nu este de acord cu acest tip de divort, sustine ca nu a fost si ea de acord cu el. Este de acord si ii va incredinta divortul numai daca depune el dosarul.
Intrebarea mea este : El poate sa depuna dosarul daca nu are certificatul de casatorie? Nici originalul nici macar o copie.
O afecteaza cumva faptul ca a parasit domiciliul lor comun inainte de inaintarea procesului de divort? Chiar daca a avut motive solide? Mentionez ca el a fost de acord cu aceasta plecare, martori exista, nu este insa,semnatura lui pe o foaie cu acest lucru.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:47, 11 Aprilie 2012
1. poate sa introduca cererea de divort, face cerere la primarie si obtine duplicat al certificatului de casatorie;
2. ea de ce nu e de acord cu divortul?
3. faptul ca a plecat, e un motiv in plus de divort, poate chiar o ajuta
Este de acord cu divortul , dar nu cel depus de amandoi - prin care sa reiasa ca sunt amandoi de acord cu acest divort. Ei ii este teama ca dupa pronuntarea divortului ( in cazul divortului de comun acord) ar putea inainta proces pentru custodie comuna, si ea nu doreste sub nicio forma acest lucru.
Inca o intrebare : Daca obtine ea custodia deplina, in ce conditii poate sa refuze ca tatal sa
aiba drept de semnatura pentru deciziile pe care le va lua ea pentru copil pana la majorat.
Autoritatea parinteasca va fi exercitata de ambii parinti indiferent de ce tip de divort aleg.
Doar daca exista motive intemeiate pe care mamica trebuie sa le dovedeasca ( un motiv intemeiat ar fi ca nu a acordat intretinere copilului, mamica fiind nevoita sa plece din casa), va exercita singura autoritatea parinteasca.
Chiar daca se va stabili de catre instanta ca autoritatea parinteasca sa si-o exercite doar mama, mai tarziu daca se vor schimba conditiile care au stat la baza deciziei, taticul poate actiona in instanta pt ca si dansul sa aiba dreptul de a lua decizii in ce priveste copilul.
Sotii pot divorta prin acord si mai tarziu daca tatal nu-si va da acordul spre binele copilului intr-o privinta, mamica se va adresa instantei ca hot acesteia sa suplineasca acel acord.

Mai exista si varianta ca amaa sa actioneze in instanta pt divort din culpa comuna sau culpa sotului, sa ceara "custodie" unica si pensie
Sa inteleg ca daca actioneaza el in instanta, nu este in avantajul ei? Cum poate demonstra faptul ca el nu a acordat intretinerea copilui ? Martori sunt, dar extrasele de cont nu o ajuta, intrucat in ele figureaza ca el a luat salariile dar nu se poate dovedi ca nu le-a adus in casa.
Ar fi suficienta proba de marturie?
Nu este in avantajul ei ca sotul sa ceara divortul pt ca trebuie sa insire si ceva motive si va deveni necesar ca doamna sa se apere daca nu va fi de acord cu ce scrie domnul in cerere.
Sunt de parere ca ori doamna sa ceara divortul din culpa comuna sau sa se puna de acord si sa depuna cererea impreuna ( asa ar fi mai elegant, nu le-ar mai trebui martori si s-ar termina la primul termen).
In privinta autoritatii parintesti daca doreste exclusivitate ( in realitate n-o incurca nici cea comuna), da, poate proba cu martori

Alte discuții în legătură

Divortul unilateral soryn77 soryn77 Buna ziua!! Sunt casatorit din 2009 ,am un copil de 4 ani pe care il cresc singur de 2 ani,de cind sotia ne-a parasit . ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez bladecris bladecris Buna ziua, am cateva intrebari referitoare la divort, prin postul pe acest forum as dori si alte pareri in speranta ca voi gasi o solutionare mai rapida sau ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturile parintesti maria8888 maria8888 buna ziua! as dori parerea domnilor si doamnelor avocat in urmatorul caz: divort cu minor incheiat prin hotarare judecatoreasca astfel:minorul incredintat ... (vezi toată discuția)