avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul unilateral
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul unilateral

Buna ziua!!
Sunt casatorit din 2009 ,am un copil de 4 ani pe care il cresc singur de 2 ani,de cind sotia ne-a parasit .
Vreau sa divortez si vreau si custodia copilului.Consider ca sunt indreptatit sa am acest drept.Sotia a parasit domiciliul ,insa eu am declarat asta la politie abia dupa un an.Alte demersuri nu am facut.
Va rog respectuos sa ma indrumati .
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:16, 20 Iunie 2013
Cu sotia ati vorbit, stiti ceva de ea, unde locuieste ?
A mai cautat copilul in perioada asta sau a contribuit la intretinerea lui ?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
In prezent regula este aceea a custodiei comune a parintilor, care presupune ca parintii vor lua de comun acord toate deciziile importante din viata copiilor.

Pt a obtine o custodie exclusiva va trebui sa probati mai multe aspecte decat ca mama a parasit domiciliul, aspecte defavorabile mamei.
Momentan nu stiu unde locuieste ,rareori il cauta,i-m permis sa il si ia citeva ore.Niciodata nu a contribuit la cresterea lui de cind este plecata,in afara de ceea ce ii cumpara atunci cind este cu ea(dulciuri).
Am inteles ca a avut diverse relatii cu diferiti barbati.
I-am propus sa divortam de comun acord,insa a zis sa o pasuiesc o perioada de timp sa isi rezolve niste probleme.
Acum nu stiu unde sa o caut sa vb,si mi-e teama ca o sa refuze iar pe diverse motive( ca nu e pregatita material pentru un divort) probabil isi da seama ca va pierde custodia si sigur nu mi-o va acorda de buna voie.
Cererea de divort o veti depune la instanta de pe raza ultimului domiciliu comun.
Veti scrie ca a plecat de acasa de 2 ani si nu-i cunoasteti adresa.. aveti ceva de la politie.. orice din care sa rezulte ca ati reclamat faptul ca a plecat de acasa ?
Veti cere incuviintare de la instanta s-o citati prin mica publicitate.
Odata ce se va constata ca procedura de citare e indeplinita, se va judeca si in lipsa.
Veti cere ca locuinta copilului sa fie la dvs, ca mama sa fie obligata la plata pensiei raportat la minim pe economie daca nu puteti face dovada veniturilor sale. Veti mai cere ca doamna sa reia numele purtat anterior.
Cu autoritatea parinteasca.. e destul de greu de obtinut s-o exercitati singur, dar puteti cere, mai mult decat sa se respinga si s-o exercitati in comun cu mama, nu poate fi.
Asta trebuie sa dovediti ( veti avea nevoie si de martori) - ca a plecat, ca nu-i pasa/ nu se intereseaza de copil , ca nu contribuie la intretinerea lui, ca nu l-a cautat si ca in 2 ani a vizitat copilul de putine ori etc, motive de genul asta.
Poate si pana sa plece, tot dvs v-ati ocupat de copil.. nu stiu ce alte motive ati mai putea invoca.
cererea se timbreaza la cec cu 39 de lei, aveti nevoie si de timbru judiciar de 0.3 lei, certificat de casatorie, copii dupa buletine ( daca aveti si dupa al sotiei) si dupa certificatul de nastere al copilului. Cererea se depune in 3 ex, semnate.

Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
CRed ca are sanse de autoritate exclusiva, vazand ca nu stie de mama. Legea zice "disparut". Doamna e disparuta in fapt, n-o fost data disparuta si confiorm legii, dar e tot pe-acolo, domnul nu poate imparti autoritatea parinteasca cu cineva care e interesat o data la cateva luni de 3 ciocolate la copil.

Cat priveste faptul ca i-ati dat copilul cateva ore, poate il mai lasati cand vine doamna, poate incercati s-o implicati mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasire de domiciliu mb_mihaela mb_mihaela Bună, întrebarea ar fi,sunt divorțată ,avem un copil > de 16 ani, custodie comună,domiciliul minorului stabilit la mamă în > locuința comună ... (vezi toată discuția)
Custodia daca tatăl e plecat Gaby1985 Gaby1985 Buna ziua,in legătură cu,custodia între soti in cazul divortului;tatăl e mereu plecat in strainatate,aprox o luna plecat,doua sapt acasa,si vrea custodia ... (vezi toată discuția)
Actiune in instanta pentru custodie comuna Olympya2015 Olympya2015 Sunt divortata si am un copil in custodie totala. Cf sentintei tatal tb sa il vada in primul si al treilea week-end, in vacante, de sarbatori. Eu am plecat cu ... (vezi toată discuția)