avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 998-999c.civ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

998-999c.civ

poate fi obligat mostenitorul autorului unui accident auto cu vatamare grava la plata prejudiciului produs/pretins intr-o actiune pornita impotriva mostenitorului..

spetza e ca a accidentat...la 8 luni a murit autorul accidentului, dar in termenul de prescriptie am fost actionat in calitate de mostenitor si in pretentii - daune materiale si morale urmare a accidentului produs de defunct..
nu am stiut ca raspund ca daca stiam acceptam sub beneficiu de inventar:(

stiam ca raspunderea / vinovatia e personala iar conditiile rasp delictuale trebuie cumulativ indeplinite...


deci?
Daca ati acceptat mostenirea fara a invoca beneficiul de inventar inseamna ca va insusiti atat activul mostenirii cat si pasivul. In felul acesta veti raspunde si pentru prejudiciile pe care defunctul le-a produs din culpa sa in timpul vietii.
Acceptarea mostenirii la modul "curat si simplu" presupune ca acceptantul ... cumpara matza'n sac. Doar dupa ce scoate matza din sac vede daca e zgariat sau nu. Este unanim acceptat ca odata ce accepta mostenirea, accepta si eventualele datorii ale lui de cujus.
Daca nu stia de ele n-ar fi acceptat? Aferim! Trebuia sa se informeze daca cel pe care-l mosteneste a facut sau nu accidente, infractiuni, etc.
De aceea exista beneficiul de inventar, ca pe timpul curgerii termenului sa te informezi iar daca riscul este prea ridicat, sa refuzi mostenirea.
:(

pai cum se 'transmite' vinovatia faptului ilicit la mostenitori?
Stimat forumist,

Evident vinovăția nu se transmite. Datoriile patrimoniale se transmit, însă.

Cu stimă
Buna ziua

doresc sa va informez ,ca in cazul unui accident , daca vinovatul era asigurat RCA , societatea de asigurari despagubeste in baza conractului de asigurare in limitele legii.
Deci personal va sfatuiesc sa verificati daca la momentul producerii accidentului exista asigurarea RCA si atunci sa fiti linistit ,deoarece in instanta prezentati asigurarea si situatia.De interes este Lg.136/1995 si Ordinul CSA 14/2011 Succes

Alte discuții în legătură

Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie-concluzii- rodica_post rodica_post RASPUNDEREA CIVILA DELICTUALA PENTRU FAPTA PROPRIE Concluzii In jurisprudenta acest termen a capatat o alta semnificatie, deosebita de cea din ... (vezi toată discuția)
Raspundere civila accident autovehicul in leasing alfa_omega alfa_omega In cazul unui accident mortal, autovehicolul implicat in accident era proprietatea unei societati de leasing , iar soferul era angajat al firmei ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu vatamare corporala din culpa A.B. A.B. Bună seara! Am și eu o întrebare, dar înainte de a adresa întrebarea, am să explic situația cazului (pe cât de ”scurt” ... (vezi toată discuția)