december a scris:
Conform Art 63 alin (3) Cod Penal, in cazul dumneavoastra, minimul special este de 500lei iar maximul special de 30.000lei. (300 de milioane lei vechi).
- Mircea Itu, student drept ubb cluj
Aici va referiti la
amenda judiciara care poate fi dispusa
doar daca in textul de incriminare este prevazuta amenda sau amenda alternativ cu inchisoarea, iar in cazul de fata nu este posibila...
Spicuiri din OUG 195/2002:
"Art.86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu
închisoare de la unu la 5 ani."
Art.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu
închisoare de la unu la 5 ani.
si de asemenea:
Art. 208 Cod penal
"Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu
inchisoare de la unu la 12 ani.
Se considera bunuri mobile si orice energie care are o valoare economica, precum si inscrisurile.
Fapta constituie furt chiar daca bunul apartine in intregime sau in parte faptuitorului, dar in momentul savarsirii acel bun se gasea in posesia sau detinerea legitima a altei persoane.
De asemenea,
constituie furt luarea in conditiile alin. 1 a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept.
Poate am orbit eu dar nu vad nicaieri amenda alternativ cu inchisoarea (ma refer la amenda judiciara).... ca sa nu existe discutii redau si articolul in cauza:
Art. 63 cod penal:
"Pedeapsa amenzii consta in suma de bani pe care infractorul este condamnat sa o plateasca.
Ori de cate ori legea prevede ca o infractiune se pedepseste numai cu amenda, fara a-i arata limitele, minimul special al acesteia este de 150 lei, iar maximul de 10.000 lei.
Cand legea prevede pedeapsa amenzii fara a-i arata limitele, alternativ cu pedeapsa inchisorii de cel mult un an, minimul special al amenzii este de 300 lei si maximul special de 15.000 lei, iar cand prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa inchisorii mai mare de un an, minimul special este de 500 lei si maximul special de 30.000 lei.
Amenda se stabileste tinandu-se seama de dispozitiile art. 72, fara a-l pune insa pe infractor in situatia de a nu-si putea indeplini indatoririle privitoare la intretinerea, cresterea, invatatura si pregatirea profesionala a persoanelor fata de care are aceste obligatii legale."