avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sindicat

buna as dori sa stiu daca se poate infiinta un sindicat al soferilor de tir din toata tara si cum se poate realiza asa ceva care ar fi pasi pentru realizarea unui sindicat de genul acesta
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2012
crisspwi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:44, 11 Aprilie 2012
Vedeti prevederile Legii nr.62/2011, art.3 si urm.:
Art. 3
(1) Persoanele incadrate cu contract individual de munca, functionarii publici si functionarii publici cu statut special in conditiile legii, membrii cooperatori si agricultorii incadrati in munca au dreptul, fara nicio ingradire sau autorizare prealabila, sa constituie si/sau sa adere la un sindicat.
(2) Pentru constituirea unui sindicat este necesar un numar de cel putin 15 angajati din aceeasi unitate.
(3) Nicio persoana nu poate fi constransa sa faca sau sa nu faca parte, sa se retraga sau sa nu se retraga dintr-o organizatie sindicala.
(4) O persoana poate face parte, in acelasi timp, numai dintr-o singura organizatie sindicala la acelasi angajator.
(5) Salariatii minori, de la implinirea varstei de 16 ani, pot fi membri ai unei organizatii sindicale, fara a fi necesara incuviintarea prealabila a reprezentantilor lor legali.

[ link extern ]

Cititi Legea nr. 62/2011 = Legea dialogului social (publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 322 din 10 mai 2011) unde veti gasi raspunsuri la toate intrebarile dvs.

dar daca nu vreau numa pe o firma ci sa fie incluse toate firmele de transport din tara.nu se poate face?
Nu cred ca este posibil pe Legea nr.62/2011 ceea ce doriti dvs .. in acest sens, puteti merge pe oG nr.26/2000 fondand o Asociatie a Conducatorilor de TIR din Romania...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi un somer membru de sindicat? Gabriel George Mocanu Gabriel George Mocanu Exista cadru legal care sa permita somerilor sa fie membrii intr-o organizatie sindicala? (vezi toată discuția)
Reorganizare sindicat platon_mirella platon_mirella Daca o societate este in insolventa, iar lichidatorul a disponibilizat aproape toti salariatii, acestia mai au dreptul la reorganizarea sindicatului? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Membru in sindicat dana manea dana manea Un consilier juridic angajat intr-o institutie publica bugetara,poate fi membru de sindicat? (vezi toată discuția)