avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poate fi un somer membru de sindicat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poate fi un somer membru de sindicat?

Exista cadru legal care sa permita somerilor sa fie membrii intr-o organizatie sindicala?
Cel mai recent răspuns: ancageorgescu , utilizator 15:28, 4 Noiembrie 2009
Art. 2. - (1) Persoanele încadrate în muncă şi funcţionarii publici au dreptul să constituie organizaţii sindicale şi să adere la acestea. Persoanele care exercită potrivit legii o meserie sau o profesiune în mod independent, membrii cooperatori, agricultorii, precum şi persoanele în curs de calificare au dreptul, fără nici o îngrădire sau autorizare prealabilă, să adere la o organizaţie sindicală.

(2) Pentru constituirea unei organizaţii sindicale este necesar un număr de cel puţin 15 persoane din aceeaşi ramură sau profesiune, chiar dacă îşi desfăşoară activitatea la angajatori diferiţi.


(3) Nici o persoană nu poate fi constrânsă să facă sau să nu facă parte, să se retragă sau nu dintr-o organizaţie sindicală.


(4) O persoană poate face parte în acelaşi timp numai dintr-o singură organizaţie sindicală.


Art. 3. - Salariaţii minori, de la împlinirea vârstei de 16 ani, pot fi membri ai unei organizaţii sindicale, fără a fi necesară încuviinţarea prealabilă a reprezentanţilor lor legali.

Acum depinde si ce prevede statutul organizatiei sindicale, pt.ca in societatea mea, liderul de sindicat nu are nici o calitate (de salariat, somer. etc.). A fost salariatul unitatii si ulterior a fost concediat, cu toate acestea este in continuare lider de sindicat pt.sca statutul organizatiei sindicale pe care o conduce ii permite acest lucru#-o
monya a scris:



Acum depinde si ce prevede statutul organizatiei sindicale, pt.ca in societatea mea, liderul de sindicat nu are nici o calitate (de salariat, somer. etc.). A fost salariatul unitatii si ulterior a fost concediat, cu toate acestea este in continuare lider de sindicat pt.sca statutul organizatiei sindicale pe care o conduce ii permite acest lucru#-o


Poate o organizatie prin statutul sau sa exceada cadrul legal?
Am pus si eu aceasta intrebare deoarece in art.2 alin 1 din L54/2003 nu am regasit nicaieri "statusul" de somer. Somer nu este nici angajat, nici PFA, nici cooperator, nici agricultor, poate fi in cel mult persoana in curs de calificare. De aici provine dilema mea. Cum pot sa prind in statut ceva ce nu are cuprindere in lege?
Din cate stiu eu conform principiilor de drept aplicabile in Romania, daca legea nu cuprinde , nu inseamna ca acel lucru este legal, sunt state unde acest principiu este valabil, dar nu la noi.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
Gabriel George Mocanu, Consultant resurse umane
art 6 alin(1) lit b. din legea nr.54/2003 spune:
statutele organizatiilor sindicale cuprind prevederi cel putin cu privire la:
...b) modul in care se dobandeste si inceteaza calitatea de membru al organizatie.
Deci, daca statutul prevede ca dvs ca somer sau persoana interesata sau pensionar puteti adera din sindicat e ok

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reorganizare sindicat platon_mirella platon_mirella Daca o societate este in insolventa, iar lichidatorul a disponibilizat aproape toti salariatii, acestia mai au dreptul la reorganizarea sindicatului? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Sindicat crisspwi crisspwi buna as dori sa stiu daca se poate infiinta un sindicat al soferilor de tir din toata tara si cum se poate realiza asa ceva care ar fi pasi pentru realizarea ... (vezi toată discuția)
Art.2 din lg. 54/2003 nu contravine art.20 si art.40 din constitutia romaniei, art.11 al cedo si art.23 din declaratia universala a drepturilor omului? manolebenieamin manolebenieamin In 15 ian.2006 un grup de 49 de agricultori din com. Priponesti, jud. Galati a infiintat un sindicat al agricultorilor numit CULTIVATORII DIRECTI DIN ROMANIA. ... (vezi toată discuția)