avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Act constitutiv actualizat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Act constitutiv actualizat

In ultimul timp am observat ca practica de la Registru Comertului (x judet) e sa ceara act constitutiv actualizat pentru orice modificare la statut.As vrea sa stiu care sunt expres conditiile prevazute de lege pentru a cere aceste acte constitutive actualizate si situatiile.

Art 204 din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 - actualizata

(1) Actul constitutiv poate fi modificat prin hotarare a adunarii generale ori a Consiliului de administratie, respectiv directoratului, adoptata in temeiul art. 114 alin. (1), sau prin hotararea instantei judecatoresti, in conditiile art. 223 alin. (3) si ale art. 226 alin. (2).

(2) Forma autentica a actului modificator adoptat de asociati este obligatorie atunci cand are ca obiect:
a) majorarea capitalului social prin subscrierea ca aport in natura a unui teren;
b) modificarea formei juridice a societatii intr-o societate in nume colectiv sau in comandita simpla;
c) majorarea capitalului social prin subscriptie publica.

(3) Dispozitiile art. 17 alin. (1) se aplica si in cazul schimbarii denumirii ori in cel al continuarii societatii cu raspundere limitata cu asociat unic.

(4) Dupa fiecare modificare a actului constitutiv, administratorii, respectiv directoratul, vor depune la registrul comertului actul modificator si textul complet al actului constitutiv, actualizat cu toate modificarile, care vor fi inregistrate in temeiul hotararii judecatorului-delegat, cu exceptia situatiilor stipulate la art. 223 alin. (3) si la art. 226 alin. (2), atunci cand inregistrarea va fi efectuata pe baza hotararii irevocabile de excludere sau de retragere.

(5) Oficiul registrului comertului va inainta din oficiu actul modificator astfel inregistrat si o notificare asupra depunerii textului actualizat al actului constitutiv catre Regia Autonoma «Monitorul Oficial», spre a fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala societatii.

(6) Actul modificator al actului constitutiv al unei societati in nume colectiv sau in comandita simpla, in forma autentica, se depune la oficiul registrului comertului, cu respectarea prevederilor alin. (4), si se mentioneaza in acest registru, fara a fi obligatorie publicarea lui in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

(7) In forma actualizata potrivit alin. (4) se pot omite numele sau denumirea si celelalte date de identificare a fondatorilor si a primilor membri ai organelor societatii.

(8) In forma actualizata potrivit alineatului precedent, se pot omite numele sau denumirea si celelalte date de identificare ale fondatorilor si ale primilor membri ai organelor societatii.

(9) Omisiunea este permisa numai daca au trecut cel putin 5 ani de la data inmatricularii societatii si numai daca actul constitutiv nu prevede altfel.

Multumesc !

Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2008
adriana.ivascu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 12:22, 4 Decembrie 2008
conditia actualizarii actului constitutiv este prevazuta in legea 31/1990. orice hotarare AGA modificatoare a actului constitutiv tb sa se regaseasca in acesta. pt actualizare nu e nevoie de autentificare. tb doar sa introduceti modificarile in cuprinsul actului constitutiv si apoi sa mergeti la Registrul Comertului cu toate actele pentru inregistrarea mentiunilor.

Julia Watkins
Avocat
Tocmai ati reprodus art. 204, alin 4.
Discutia era : de ce act constitutiv actualizat si nu act aditional prin care se modifica elementele statutului?Poti face o actualizare o data la 1 an, daca ai multe modificari. Daca introduci un cod nou in statut, ca obiect secundar, de exemplu, trebuie facuta actualizarea...e o absurditate...pentru un rand rescri totul.
Ultima modificare: Marți, 2 Decembrie 2008
adriana.ivascu, utilizator
Atunci cand ai intr-o lege o dispozitie imperativa nu ai alta solutie decat sa te conformezi, dar in cazul dumneavoastra va puteti adresa Curtii Constitutionale printr-o cerere prin care puteti ataca dispozitia respectiva ca fiind neconstitutionala. In concluzie nu comentam ci ne conformam, noi nu facem legi, lucram dupa aceste legi.
Mie nu mi se pare deloc absurd. E mult mai bine sa ai tot timpul textul consolidat al actului constitutiv decat bucati pe care sa le pui cap la cap. E o masura de protectie pentru terti (in sensul foarte larg), care astfel au acces tot timpul la forma in vigoare a actului constitutiv.

Alte discuții în legătură

Act constitutiv actualizat blu_angel blu_angel buna ziua! va rog ajutati-ma in urmatoarea problema... firma la care lucrez a obtinut certificatul cu noul cod caen in urma cu mult timp....dar actul ... (vezi toată discuția)
Autorizatie punct de lucru OANA GORAN OANA GORAN imi cer actul constituiv al SC dar este cel din 2004, acum in 2007 inca nu l-am facut, iar in 2005 s-a schimbat actionariatul, trebuie sa depun si dovada ... (vezi toată discuția)
Aport natura teren - act constitutiv autentic si la modificare ? ionutanton777ro ionutanton777ro Este vorba despre un SRL deja infiintat. Unul din asociati aduce ca aport un teren. Este clar ca actul modificator, care practic reprezinta un titlu de ... (vezi toată discuția)