avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Obligatiile consilierilor juridici versus obligatiile ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Obligatiile consilierilor juridici versus obligatiile institutiei in privinta titlurilor executorii

Vreau sa supun atentiei comunitatii avocatnet.ro urmatoarea chestiune:
Potrivit art. 278, pct. 3 coroborat cu art. 374 ind. 1 Cod procedura civila, hotararile judecatoresti avand ca obiect plata pensiilor sunt executorii de drept si se pun in executare fara a fi investite cu formula executorie prevazuta de art. 269, alin. (1) Cod procedura civila.
Opinia mea este urmatoarea: punerea in executare a acestor hotarari trebuie facuta la cererea partii care justifica interesul, cerere care va fi insotita de hotararea judecatoreasca in copie legalizata si purtand, din punct de vedere formal, mentiunea "definitiva si irevocabila prin...". Daca, prin dispozitivul acestora, s-a stabilit si plata unor daune morale si/sau cheltuieli de judecata, apreciez ca hotararile judecatoresti trebuie investite cu formula executorie prevazuta de art. 269 Cod procedura civila pentru punerea lor in executare.
Trimiterea acestor hotarari judecatoresti, pentru a fi puse in executare, de catre consilierul juridic, dupa ce, eventual, declara calea de atac, este, in opinia mea, o incalcare a Legii nr. 514/2003, a Legii nr. 188/1999 precum si a Statutului consilierului juridic.
Va astept opiniile cu interes si va multumesc anticipat!
Consilier juridic,
Gabriela PINTEA
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:51, 6 Decembrie 2008
Punerea in executare trabuie facuta la cererea partii interesate, iar hotararea judecatoreasca anexata cererii nu trebuie nici legalizata nici investita. Din cate stiu, hotararile privind plata pensiilor sunt definitive inca de la pronuntare, asa ca............legalizarea nu-si mai are sensul. Referitor la investirea cu formula executorie, chiar dv. ati amintit prevederile legale, care se aplica indiferent daca s-au stabilit sau nu daune/ch de judecata.
In ceea ce priveste cererea de punere in executare formulata dupa declararea recursului, nu vad care ar fi problema din moment ce recursul nu suspenda executarea, iar hotararea e executorie.
Parerea mea.:rolleyes:
Nu am formulat un mesaj clar intrucat nu am adresat o intrebare concreta!

Conform prevederilor legale mentionate de mine precum si jurisprudentei CEDO, toate institutiile publice au obligatia sa puna in executare de bunavoie titlurile executorii!

Poate institutia publica sa-si oblige consilierii juridici sa trimita hotararile judecatoresti, cu adrese de inaintare semnate numai de acestia, pentru a fi puse in executare, inainte ca acestea sa devina irevocabile si fara indeplinirea vreunei formalitati din partea persoanei care justifica interesul? Avand in vedere faptul ca executarea silita este parte a procesului civil (a se vedea jurisprudenta CEDO), poate reprezentantul institutiei, respectiv consilierul juridic, sa se substituie partii potrivnice si sa faca acte in numele ei?

@ dorae
Va multumesc pentru opinie dar Codul de procedura civila nu recunoaste caracterul de titlu executoriu si hotararilor judecatoresti prin al caror dispozitiv s-au stabilit daune morale si/sau cheltuieli de judecata!

Consilier juridic
Gabriela PINTEA
Cartea despre executare silita din c.p.c incepe asa

art. 371 ind 1 c.p.c - obligatia stabilita prin hotararea unei instante ....se aduce la indeplinire de bunavoie.

Cand refera la indeplinirea de bunavoie, legea nu-mi cere ca hotararea asta sa fie in vreun fel (definitiva, irevocabila, cu vreo stampila/formalitate sau ba).

Abia cand incepe sa-mi "povesteasca" despre executarea SILITA legea incepe sa puna conditii ...(ce trebuie indeplinite de creditorul obligatiei) zicand inca din alin 2 al art. 371 ind 1 ca ... in cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la indeplinire prin executare SILITA (pornita de creditor n. ns) potrivit dispozitiilor prezentei carti...

Adica, atata timp cat nu vorbesc despre o executare silita, ci de una de bunavoie, n-are sens sa dau pagina "prezentei carti" ca sa vad cam cum trebuie sa arate si ce conditii trebuie sa indeplineasca hotararea aceea. Parerea mea.

Situatie concreta (in sens invers insa)
O persoana=debitor are de platit o suma de bani catre o institutie publica=creditor. Le cere in scris contul in care sa le vireze banii de bunavoie.
In loc de o insiriuire de cifre (ale contului) desteptii trimit drept raspuns o polologhie prin care cer o gramada de acte intre care si titlu executoriu. (!!!)
In primul moment am vrut sa le scriu textual: "Desteptilor"! Treziti-va! Titlul executoriu se emite creditorului (adica voua) si nu mie, ăsta care am sa va dau niste bani. Vreti banii? Trimiteti-mi contul! Altminteri astept sa ma executati voi silit, daca numai asa poate sa priceapa mintea voastra ca nu eu trebuie sa va prezint titlul, ci voi mie. Si fata de acesta "inteligenta" corespondenta pe care mi-ati trimis-o nici un judecator nu va va admite un leu penalitate/actualizare - pentru ca dreptul de a pretinde asa ceva presupune o intarziere imputabila debitorului si nu o intarzeire din pricina prostiei creditorului.
In fapt le-am trimis un raspuns mult mai juridic exprimat, dar nu prea departe de ideile neoas zise mai sus.




Ultima modificare: Vineri, 5 Decembrie 2008
romascanu, moderator
@Gabriela Pintea
Ati putea sa imi spuneti, va rog, prevederea din CPC care elimina caracterul executoriu al hotararii prin care se stabilesc daune/cheltuieli?
Multumesc!
Doamnei Nicoleta Romascanu

Multumesc! :bow:

Alte discuții în legătură

Sentinta civila def. si irevocabila prin neapelare din 09.09.2004 mai poate fi pusa in aplicare? Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine cu cateva lamuriri in leg. cu o sentinta ramasa def. si irev. prin neapelare din data de 09.09.2004, ... (vezi toată discuția)
Nu-mi da statul roman banii de buna voie! am hotarare irevocabila. ce sa fac? Florin Ioan Florin Ioan Doresc sa trec la recuperarea unor drepturi banesti de la o institutie de stat,am hotarare irevocabila.Nu am banii pt. onorariu executor.Ce pot sa fac?puteti ... (vezi toată discuția)
Învestirea cu formulà executorie a hotararii judecatoresti ContSters158160 ContSters158160 Si in cazul unei hotarari judecatoresti in cadrul unui conflict de munca este necesar acest proces de investire cu formula executorie a hotararii ... (vezi toată discuția)