Buna ziua,
Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine cu cateva lamuriri in leg. cu o sentinta ramasa def. si irev. prin neapelare din data de 09.09.2004, emisa de judecatoria Giurgiu, ( mentionez ca nu a fost investita cu titlu executoriu ) - as putea s-o investesc acum dupa 4 ani?.Prin aceasta sentinta s-a hotarat ca parata sa plateasca sulta o anumita suma de bani, destul de mare la vremea respectiva ( sentinta a fost data in urma dezbaterii unei mosteniri pe cale judecatoreasca).
Va intreb acum, oare se mai poate face ceva pentru a pune in aplicare aceasta sentinta sau aceasta s-a prescris prin trecerea celor 3 ani.Iar daca s-a prescris ce cai de atac as mai avea la dispozitie?
Va multumesc anticipat si astept raspunsurile Dvs. cu mult interes.
Cu stima S. cazanaru
Chiar dac o investiti acum cu formula executorie, recuperarea acestei sume de bani este imposibil de realizat, dupa parearea mea, intrucat au trecut mai mult de 3 ani de la data la care respectiva sentinta a ramas definitiva si irevocabila.
Faptul ca nu ati facut in acest interval de timp niciun demers oficial in vederea executarii sentintei, echivaleaza cu iertarea de datorie.
Interesant! Opinia exprimata de S. Zilberstein si V. M. Ciobanu in "Tratat de executare silita" (p. 217), aparut la Editura Lumina Lex in 2001 este urmatoarea:
"Dupa modificarea Codului de procedura civila prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 138/2000 nu se mai prevede ca hotararea neexecutata isi pierde puterea de lucru judecat, ceea ce inseamna ca isi pastreaza valabilitatea, astfel incat trebuie declansata doar procedura de constituire a titlului executoriu."
Cei trei ani prevazuti la art. 405 Cod procedura civila ar incepe sa curga de la data investirii cu formula executorie a hotararii judecatoresti, cu conditia, desigur, ca hotararea judecatoreasca sa nu fie executorie de drept.
Sunt putin confuza in legatura cu cele 2 raspunsuri, evident ca raspunsul dnei consilier juridic Gabriela Pintea imi este favorabil, dar va rog sa-mi spuneti ce presupune acea conditie ,, ca hot. sa nu fie executorie de drept ? ,, Nu este inserata pe nicaieri in textul hotararii aceasta expresie EXECUTORIE DE DREPT. M-ati putea lamuri va rog ce presupune acest lucru ? Multumesc f. mult.