Buna ziua,
Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine cu cateva lamuriri in leg. cu o sentinta ramasa def. si irev. prin neapelare din data de 09.09.2004, emisa de judecatoria Giurgiu, ( mentionez ca nu a fost investita cu titlu executoriu ) - as putea s-o investesc acum dupa 4 ani?.Prin aceasta sentinta s-a hotarat ca parata sa plateasca sulta o anumita suma de bani, destul de mare la vremea respectiva ( sentinta a fost data in urma dezbaterii unei mosteniri pe cale judecatoreasca).
Va intreb acum, oare se mai poate face ceva pentru a pune in aplicare aceasta sentinta sau aceasta s-a prescris prin trecerea celor 3 ani.Iar daca s-a prescris ce cai de atac as mai avea la dispozitie?
Va multumesc anticipat si astept raspunsurile Dvs. cu mult interes.
Cu stima S. cazanaru
138/2000!
E prea frumos sa poata fi adevarat! Citesc si nu imi vine sa cred, cred si ma minunez, este foarte interesant ce am aflat acum. Deci, daca ai o hotarare (ulterioara anului 2000- publicarii OUG 138/2000), nu ai cerut investirea cu titlu executoriu o poti face si ai sanse de castig?
Cu riscul ca devin enervanta, va cer ajutorul inca odata, ma poate ajuta cineva cu un raspuns in legatura cu intrebarea mea de mai sus, si anume: cum stiu daa o hotarare este executorie de drept, in conditiile in care nu este inserata in textul acesteia pe nicaieri aceasta expresie.
Si pana la urma ce sanse mai am in legatura cu sentinta pronuntata in 09.09.2004, care nu a fost investita cu titlu executoriu, mai vreo sansa sau nu ?
Dvs. Ce parere aveti?
Multumesc din suflet si astept raspunsurile cu mult interes.
Simona Cazanaru
Doamna, o hotarare judecatoreasca este executorie de drept in functie de obiectul ei. Sunt executorii de drept, de exemplu, hotararile judecatoresti care au ca obiect:
-plata salariilor sau a altor drepturi izvorate din raporturi de munca, precum si a sumelor cuvenite somerilor;
-despagubiri pentru accidente de munca;
-rente ori sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
-pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale;
-despagubiri in caz de moarte sau vatamare a integritatii corporale ori sanatatii, daca despagubirile s-au acordat sub forma de prestatii banesti periodice;
-reparatii grabnice;
-punerea sau ridicarea pecetilor ori facerea inventarului;
-pricini privitoare la posesiune, numai in ce priveste posesiunea;
-ordonante presedintiale;
-hotararile prin care se consfinteste invoiala partilor, etc.
Din topic-ul dvs. nu rezulta ca sunteti in posesia unei hotarari judecatoresti executorii de drept. Eu am prezentat o opinie din literatura de specialitate, opinie care apartine unor doi mari juristi romani.
Ce aveti de pierdut daca investiti hotararea cu formula executorie prevazuta de art. 269 Cod procedura civila si solicitati, apoi, punerea ei in executare?
Va multumesc din suflet domana.Hotararea pe care o am eu a fost data de instanta pentru imparteala unei mosteniri iar despagubirile banesti imi reveneau cu titltul de sulta, bani pe care nu i-am primit de la parati nici pana in ziua de astazi.Am sa va urmez deci sfatul Dvs., si voi investi hotararea cu titl executoriu si dupa aceea cred ca trbuie sa ma adresez unui executor judecatoresc. Aceasta este procedura?
Fiti buna si mai dati-mi un sfat si in aceasta privinta.
La judecatorie nu vor refuza sa-mi investeasca hotararea pe motiv ca este tardiva? adica au tercut mai mult de 3 ani de cand a fost emisa?
Ce acte as avea nevoie sa prezint executorului judecatoresc.
Poate fi acesta si din alta localitate? Cel din Giurgiu nu mi se pare de calitate am mai avut ceva divergente cu el inninte.
Mul;tuesc si apreciez sfturile dvs. ca fiind foarte competente.
Cu stima,
Simona Cazanaru