avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Obligatiile consilierilor juridici versus obligatiile ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Obligatiile consilierilor juridici versus obligatiile institutiei in privinta titlurilor executorii

Vreau sa supun atentiei comunitatii avocatnet.ro urmatoarea chestiune:
Potrivit art. 278, pct. 3 coroborat cu art. 374 ind. 1 Cod procedura civila, hotararile judecatoresti avand ca obiect plata pensiilor sunt executorii de drept si se pun in executare fara a fi investite cu formula executorie prevazuta de art. 269, alin. (1) Cod procedura civila.
Opinia mea este urmatoarea: punerea in executare a acestor hotarari trebuie facuta la cererea partii care justifica interesul, cerere care va fi insotita de hotararea judecatoreasca in copie legalizata si purtand, din punct de vedere formal, mentiunea "definitiva si irevocabila prin...". Daca, prin dispozitivul acestora, s-a stabilit si plata unor daune morale si/sau cheltuieli de judecata, apreciez ca hotararile judecatoresti trebuie investite cu formula executorie prevazuta de art. 269 Cod procedura civila pentru punerea lor in executare.
Trimiterea acestor hotarari judecatoresti, pentru a fi puse in executare, de catre consilierul juridic, dupa ce, eventual, declara calea de atac, este, in opinia mea, o incalcare a Legii nr. 514/2003, a Legii nr. 188/1999 precum si a Statutului consilierului juridic.
Va astept opiniile cu interes si va multumesc anticipat!
Consilier juridic,
Gabriela PINTEA
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:51, 6 Decembrie 2008
dorae a scris:

@Gabriela Pintea
Ati putea sa imi spuneti, va rog, prevederea din CPC care elimina caracterul executoriu al hotararii prin care se stabilesc daune/cheltuieli?
Multumesc!

Art. 278. - Hotărârile primei instanţe sunt executorii de drept când au ca obiect:
1. plata salariilor sau a altor drepturi izvorâte din raporturile juridice de muncă, precum şi a sumelor cuvenite, potrivit legii, şomerilor;
2. despăgubiri pentru accidente de muncă;
3. rente ori sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii, precum şi pensii acordate în cadrul asigurărilor sociale;
31. despăgubiri în caz de moarte sau vătămare a integrităţii corporale ori sănătăţii, dacă despăgubirile s-au acordat sub formă de prestaţii băneşti periodice;
4. reparaţii grabnice;
5. punerea sau ridicarea peceţilor ori facerea inventarului;
6. pricini privitoare la posesiune, numai în ce priveşte posesiunea;
7. în cazul prevăzut de art. 270;
8. în orice alte cazuri în care legea prevede că hotărârea este executorie.
Sa incerc sa pun altfel aceeasi intrebare: consilierul juridic respecta actele normative care-i reglementeaza activitatea sau dispozitiile superiorului ierarhic? Nu ca eu as mai avea dubii in aceasta chestiune... :secret:
Dificil...

Noroc ca sunt singurul meu sef, desi ca... nici de mine nu ascult intotdeauna.

O iesire din acest cerc vicios o vad cam asa:
Orice hartie (cu cantec) ar fi bine sa aibe 2 parti:
- 1. avand in vedere dispozitia dlui....
- 2 avand in vedere dispozitiile legii X....parerea mea este ca....

Dar asta inseamna de 2 ori mai multa munca pentru a convinge pe cineva pe care nu-l conving decat argumentele sale (ca doar de-aia e sef - asta parca ar fi o conditie esentiala la numirea pe post) si care la randul lui nu se osteneste sa convinga pe cineva cu argumente, devreme ce, de la "inaltimea sa" poate sa porunceasca...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta civila def. si irevocabila prin neapelare din 09.09.2004 mai poate fi pusa in aplicare? Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine cu cateva lamuriri in leg. cu o sentinta ramasa def. si irev. prin neapelare din data de 09.09.2004, ... (vezi toată discuția)
Nu-mi da statul roman banii de buna voie! am hotarare irevocabila. ce sa fac? Florin Ioan Florin Ioan Doresc sa trec la recuperarea unor drepturi banesti de la o institutie de stat,am hotarare irevocabila.Nu am banii pt. onorariu executor.Ce pot sa fac?puteti ... (vezi toată discuția)
Învestirea cu formulà executorie a hotararii judecatoresti ContSters158160 ContSters158160 Si in cazul unei hotarari judecatoresti in cadrul unui conflict de munca este necesar acest proces de investire cu formula executorie a hotararii ... (vezi toată discuția)