avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlu de proprietate

Buna ziua
As avea si eu cateva intrebari daca se poate:
-o proprietara care vinde alteia o suprafata de teren din proprietate ,: ce drepturi mai are asupra suprafetei ramase?
-in momentul cand de suprafata nevanduta se foloseste alta persoana straina familiei, mai multi ani, proprietara acelei suprafete iese din dreptul de proprietate? si primaria are dreptul sa ii ia acea suprafata?
- daca primaria ii ia acea suprafata proprietarei,fara nici un fel de act, proprietara are dreptul sa-si redobandeasca aceasta suprafata din titlu de proprietate pentru a o vinde?
Ca sa fiu mai explicit o sa povestesc ce s-a intamplat:
- o femeie a vandut unui nepot o suprafata de teren din intravilan, cineva s-a bagat in mod abuziv si s-a folosit de suprafata ramasa mai multi ani, acea gradina fiind situata intro zona unde mai multe parcele nu erau folosite de nimeni,la un momendat primaria a delimitat o anumita suprafata de teren din zona in care s-a inclus si suprafata care s-a folosit in mod abuziv acea persoana , :
-- alta intrebare ar fi: lui batranica respectiva i se poate lua dreptul de proprietara pe acea suprafata? nu exista nici un act intre batranica si primarie,si are dreptul sa-si revendice acea suprafata pentru a o vinde?
Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 22:08, 11 Aprilie 2012
Dacă proprietarul nu și-a exercitat dreptul de proprietate timp de 30 ani (conform Vechiului Cod Civil), atunci pierde acest drept în favoarea celui care l-a stăpânit în mod neîntrerupt, netulburat, public și sub nume de prorpietar în tot acest timp.
Operațiunea juridica descrisă mai sus se numește uzucapiune.
Proprietarul din acte poate revendica acest teren, urmând ca în cadrul procesului să se verifice dacă sunt sau nu îndeplinite condițiile uzucapiunii, în situația în care pârâtul ar invoca-o în apărarea sa.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2012
ContSters103772, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren agricol revendicare lege 18, uzucapiune macsimelena macsimelena Buna ziua.Va relatez cat pot de succint urmatoarea situatie in care ne aflam cu rugamintea de a primi cateva sfaturi pertinente. Iata despre ce este vorba: ... (vezi toată discuția)
Doresc sa cumpar o casa dar nu are toata suprafata trecuta in acte berasiov berasiov doresc sa cumpar o casa in suprafata de 950mp,aceasta consta in casa+anexe in suprafata de 300mp si gradina in suprafata de 650mp. proprietarul actual are in ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Am o intelegere de acum 15 ani cu o batrana sa ii lucrez terenul cu titlu gratuit. Intre timp ea a decedat si nu cred ca succesiunea pe teren s-a ... (vezi toată discuția)