avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... obligatie morala sau legala?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

obligatie morala sau legala?

Buna seara. In august 2011 fostul meu prieten a contractar un credit la banca si o parte din suma obtinuta a folosit-o ca sa imi achizitioneze un autoturism second hand in valoare de 1100 euro cu conditia ca eu sa ii platesc contravaloarea in rate esalonate in valoare de 350 lei/lunar fara sa existe insa vreun act care sa ma oblige la acest lucru. Pentru inmatriculare au fost necesari cca 1500 euro care mi-au fost dati dintr-un credit al tatalui lui (aproximativ 2000 euro creditul lui) pe care eram deasemeni obligata sa ii platesc inapoi sub forma de rate 210 lunar pana cand urma sa primesc contravaloarea taxei de poluare pentru care sunt in proces cu statul . De asemeni nu exista nicaieri stipulat acest lucru.Mentionez ca masina e pe numele meu peste tot, ca nu am fost de acord sa se ia al doilea credit pentru plata taxei. Intre timp, m-am despartit de respectivul, ii platesc rata la creditul tatalui sau(desi acesta a facut acel credit si din alte motive dupa cum am aflat ulterior) si sunt de acord sa returnez datoria mea insa, deoarece autoturismul nu este la mine (am avut accident, avarie totala si nu este de acord sa mi-l dea -nici macar facut bucati pana nu platesc creditul tatalui) as vra sa stiu cat de obligata sunt eu legal sa platesc toate aceste rate si daca ma poate da in judecata daca nu mai platesc nimic. Multumesc
Cel mai recent răspuns: gabriela_munteanu , utilizator 18:49, 26 August 2012
Obligatia legala de restituire a sumelor cu care ati intrat in posesia autoturismului nu rezida din nici un inscris. Mai mult de atat dvs. puteti formula o plangere impotriva prietenului ca v-a sustras autoturismul al carui proprietar de drept sunteti.
Asa i-am spus si eu ca pot da masina furata si o va gasi politia in curtea lui.Dupa ce ca nu m-a lasat sa o iau , a mai dus-o si la 35 de km de oras , undeva la ''tara lui''. Dar mi-a aruncat in fata ..ca ei toti au facut astea ca sa am eu masina...
Consider ca dvs ati incheiat un contract de imprumut cu fostul prieten. Acum se pune problema probarii acestui contract, care este destul de dificila, avand in vedere ca o valoare mai mare de 250 lei nu se poate proba decat prin inscrisuri. Totusi, prietenul dvs ar putea invoca imposibilitatea morala de preconstituire a unui inscris, caz in care ar putea folosi alte probe pentru a putea dovedi contractul de imprumut incheiat prin acordul de vointa al partillor (solo consensu).
Cu martori se poate dovedi acel contract. Pe de altă parte, mi se pare curios titlul discuţiei- moral sau legal?Deci sunteţi conştientă că nu ar fi moral dar dacă merge, dece nu!!!!!
Sunt de acord cu ce spuna dna avocat Caucalina. Am doar o sugestie : contractul poate fi si unul de donatie. Ramane ca celalalt sa demonstreze ca a fost imprumut si nu donatie.

Alte discuții în legătură

Conventie Maria Claudia Maria Claudia Buna ziua, As avea si eu o nelamurire ca sa ii spun asa: S.C. X detine un autoturism care este folosit in scop de taxi. Acum, Y vrea sa cumpere acest ... (vezi toată discuția)
Credit Claark Claark Buna Ziua! O prietena de al meu a luat un credit in euro acum doi ani, pe numele ei. Banii obtinuti a dat la un prieten, care a cumparat o masina noua si ... (vezi toată discuția)
Proprietatea lui, banii mei Cristina Andronie Cristina Andronie Buna ziua! Va rog din suflet sa ma ajutati pt ca sunt intr-o mare incurcatura! Vreau sa stiu daca se mai poate face ceva in situatia mea! Locuiesc impreuna ... (vezi toată discuția)