avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire succesorala

Buna ziua numele meu este Doru solicit un sfat in urmatoarea problema:
Tatal meu a decedat acum aprox. 2 ani nefacand acte nimanui . Tatal meu a mai fost casatorit , in urma acelei casatorii rezultand o fiica ce s-a casatorit avand 3 copii. Prima sotia a decedat inainte de nasterea nepotilor , fiica a decedat si ea ramanand cei 3 nepotii avand varste intre 35-40 ani in acest moment.
Dupa cele relatate mai sus tatal meu s-a recasatorit , in urma casatoriei rezultand un copil (eu). Mentionez ca tata si mama au realizat totul impreuna de la 0 , cumparand impreuna un apartament si un teren .
Eu si mama suntem mostenitori taciti beneficiind si administrand bunurile mai sus mentionate. Dorind sa deschidem succesiunea pentru a intra in posesie, am aflat de dorinta nepotiilor de a mosteni partea fiicei decedate. Mentionez ca cei 3 nepotii au stiut data decesului participand la funerarii . Cei 3 nu au contribuit in niciun fel la administrarea sau ingrijirea bunurilor sau a tatalui meu inaintea decesului acesta fiind paralizat un an de zile. Nepotii nu au prezentat nici un interes succesoral pana in momentul deschiderii subiectului de catre mama mea.
Intrebarea este daca nici unul din cei 3 nepotii nu au exprimat dorinta expresa de mostenire in termen de (6 luni)-pana in prezent de la deces daca au vreun drept la mostenire ??????
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 10:18, 12 Aprilie 2012
Succesiunea fiind guvernata de vechiul cod civil, termenul de optiune succesorala (in speta, de acceptare a succesiunii) este de 6 luni de la deschiderea succesiunii (adica, de la data decesului).

Cei trei nepoti (care ar fi venit la succesiune prin reprezentarea mamei lor, culegand cota pe care ar fi mostenit-o aceasta daca ar fi fost in viata la data deschiderii succesiunii) trebuie sa faca dovada acceptarii in termen a succesiunii, fie prin acceptare expresa, fie prin acceptare tacita. Nu are nicio importanta faptul ca l-au ingrijit sau nu pe defunct sau ca au contribuit sau nu la intretinerea bunurilor acestuia inainte de deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune naeprioroc naeprioroc Tatal meu a decedat in 2000 au ramas mostenitori, mama, subsemnatul si 2 nepoti (copii ai fratelui meu decedat). Averea parintilor mei consta dintr-un ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu surprize Toma18 Toma18 Dupa decesul tatalui, in nov.2000, mostenitoarele legale erau sotia si cele 3 fiice ale lor. Masa succesorala : cota parte din casa parinteasca + cateva ... (vezi toată discuția)
Succesiune mary50 mary50 As dori ca un avocat sa-mi spuna in legatura cu succeiunea.Tata a decedat in 24.01.2015 a ramas mama,eu sunt singurul copil.Succesiunea e obligatorie in ... (vezi toată discuția)