avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pierderea locului de munca dupa concediu de crestere a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pierderea locului de munca dupa concediu de crestere a copilului

Buna ziua,

In iunie 2010 am intrat in concediu de crestere a copilului. Conform vechii legi am benefiaciat de concediu de 2 ani, urmand sa ma intorc la serviciu anul acesta pe 3 iunie. In noiembrie 2011 conducerea institutiei la care lucrez m-a informat ca, avand in vedere optiunea mea de a creste copilul (citez din memorie) ar fi mai bine sa nu ma mai intorc la serviciu si sa imi caut alt loc de munca.
As dori sa stiu daca legal exista vreo posibilitate da a mi se incheia contractul de munca (chiar si cu varianta salariilor compensatorii). Mentionez ca am o functie de conducere (Director sucursala).
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:54, 12 Aprilie 2012
Aproape de terminarea CCC solicitati in scris reluarea activitatii si mergeti la munca la data legala.
Angajatorul are obligatia sa va permita reluarea activitatii pe acelasi post avut la intrarea in CCC.
Postul dv. putea fi ocupat de o persoana numai cu CIM pe durata determinata pana la revenirea dv.
Daca din diverse motive postul s-a restructurat si nu va poate oferi alt post va poate concedia dupa efectuarea perioadei de preaviz.
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM, incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 2 ani.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
- Angajatorul va poate oferi si un alt loc de munca dar dvs. nu sunteti obligata sa-l acceptati.
@ Irina_I

1. La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei. - art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002.

2. Salariile compensatorii pot fi acordate numai daca:
- c.i.m. inceteaza din motive care nu tin de persoana salariatului
- acordarea lor este stipulata in c.c.m aplicabil angajatorului sau in reg. intern al acestuia

3. In practica cel mai uzitat articol este art.65 C.mun. - concedierea pentru desfiintarea postului .. in cazul in care postul dvs nu s-a desfiintat va fi foarte greu de obtinut asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj becca becca Buna ziua. Vin dupa un concediu de crestere al copilului pana la 2 ani (mai am aproape o luna) si ma intereseaza cat timp ar trebui sa ma intorc la munca ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu pentru cresterea copilului mocrii mocrii buna ziua, intr-o luna ar trebui sa ma intorc la munca dupa 2 ani de concediu de maternitate.Intre timp am aflat ca nu mai am loc de munca ( s-a facut ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere a copilului bebelus02 bebelus02 buna ziua! M-ar interesa si pe mine ce forme legale se aplica in cazul in care angajatorul nu vrea sa te mai primeasca inapoi la munca dupa cei 2 ani de ... (vezi toată discuția)