avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bransament apa rece din coloana blocului(dupa apometru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bransament apa rece din coloana blocului(dupa apometru Apa Nova)

Buna ziua

Locuiesc intr-un bloc tip vila,pe scara sunt 11 apartamente cu al meu,de ceva vreme numai am presiune la apa rece,sunt singurul cu aceasta problema,teava de apa rece care ajunge la mine trece prin mai multe apartamente,mentionez ca in acest bloc unde locuiesc nu exista asociatie de proprietari sau administrator,sunt abonamente separate la gaze si la comun este doar lumina pe scara si apa cine nu are contorizat si se ocupa o vecina cu afisarea intretinerii.
A-s dori ca de la demisol pina la etajul 1 unde stau eu sa-mi trag un bransament pentru a avea presiune la apa rece pe cheltuiala mea,inca nu am ajuns la urbanism sa intreb ce si cum,problema este ca ar trebui ca bransamentul sa treaca pe casa scarii,deci sa spar palierul pentru a urca teava,cat are ea diametru,imi trebuie accept de la toti locatarii???sau de la jumatate plus unul???,sau niciunul???,vreau sa fac legal aceata separare pentru apa rece,este dupa ceasul Apa Nova,deci din coloana blocului,ca banuiesc ca dupa scara unde stau din 11 apartamente daca mi-ar trebui acordul lor tot se gaseste unul care este impotriva,dar eu numai pot folosi apa rece.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: abrassu , utilizator 22:59, 3 Septembrie 2012
In principiu trebuie acordul tuturor proprietarilor, neavind asociatie. Deoarece am trecut prin asa ceva pot sa va spun, cu parere de rau ca nu o sa primiti asa ceva dar:
- aviz pentru bransament separat nu o sa primiti de la furnizor pentru ca legal nu se face decat un bransament pe nr postal (in cazul dumneavoastra pe imobilul respectiv);
- faceti in scris o solicitare in 11 exemplare pentru inlocuirea coloanei cu una noua si contorizarea consumului pe fiecare apartament, solicitare pe care sa o distribuiti fiecarui proprietar in parte ( de preferat prin posta cu confirmare de primire);
- in cazul in care nu primiti acordul celorlalti si nu puteti schimba coloana ii mai instiintati o data ca deoarece nu aveti conditiile necesare pentru utilizarea apei sunteti nevoit sa va separati consumul pe cont propriu in conditii de respectare a normativelor tehnice in vigoare si de masurare a consumului;
- luati o firma autorizata si va montati o coloana separata dimensionata in asa fel incat sa va asigurati debitul suficient pentru locuinta dumneavoastra si sa nu influenteze negativ presiunea pe coloana veche. De asemenea montati-va un apometru (achizitionat tot prin firma, verificat metrologic si certificat de garantie si declaratie de conformitate) imediat dupa separarea din conducta principala care se face in aval de apometrul furnizorului( o firma autorizata va sti ce are de facut);
- nu va lansati in discutii interminabile cu colocatarii, nu au ce sa va faca, nefiind constituiti in asociatie de locatari. In caz de proces aveti castig de cauza dar nu vad cine va poate da in judecata, aveti aceleasi drepturi ca proprietar sa duceti o viata in conditii normale de confort.
Odata ce veti fi separat veti plati doar consumul dumneavoastra fara sa mai fiti nevoit a plati si eventuale pierderi ale coloanei. Pierderile se platesc la comun doar pe conducta comuna ori dumneavoastra nu veti avea in comun decat cel mult un metru de conducta, de la apometrul furnizorului pana la intrarea in apometrul dumneavoastra. De asemenea pentru eventualele probleme ce ar aparea din cauza conductei sau apometrului dumneavoastra veti trage la raspundere firma instalatoare - pentru aceasta e bine sa lucrati cu o firma autorizata de la care sa cereti factura si garantie. o sa fie mai scump cu TVA-ul de rigoare si cel mult 10% dar merita. O sa fiti mai linistit. Dupa asta veti putea merge si plati direct la furnizor in contul titularului de bransament daca stiti sa va faceti calculul corect.
Facand un calcul economic, nu merita acest efort financiar, de montat coloana separata, plus ca pierderea de apa se mai intampla si pe consum de apa pentru curatat spatiile comune, dar si avarii pe coloanele principale de apa unde proprietarul, avand cota-parte indiviza, trebuie sa participe la cheltuieli,conform HG. 1588/2007:
Art. 32
.........
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii
Faceti cum vreti, sunt banii dumneavoastra dar faptul ca i-ati instiintat si nu au vrut sa participe la imbunatatirea conditiilor, fortindu-va pe dumneavostra sa participati la pierderi si sa traiti in conditii sub limita de confort este rea vointa si nu cred sa aiba castig de cauza. Eu am trecut prin asta si numeni nu a intreprins nici un fel de actiune. M-am debransat de la sistemul de incalzire comun si inainte mi-am instalat apometre pentru alimentarea cu apa.
Multumesc mult de raspuns,am facut separatia,am coloana separata ,pina acum liniste si pace vedem pe parcurs,am facuto pe raspunderea mea
Va multumesc mult pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contorizare separata apa parter LucianMarian84 LucianMarian84 Buna ziua , stau intr-un bloc cu 4 etaje , o singura scara la parter. Din 10 Familii multe nu vor sa se contorizeze separat la apa (le vin zilnic copii , ... (vezi toată discuția)
Bransament apanova cristianfluturas cristianfluturas bloc cu 2 scari ( 19 ap.pe scara ) si fiecare scara avind asociatie de prop. apanova refuza sa instaleza la scara 2 apometru si inregistreaza consumul pe tot ... (vezi toată discuția)
Pierderi de apa LucianSandu LucianSandu Buna ziua Daca ma puteti lamuri cu o problema... Asociatia de proprietari are pierderi la apa si aceste pierderi se pun la plata pentru fiecare ... (vezi toată discuția)