avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... cetatean roman-american cu domiciliul stabil in SUA ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

cetatean roman-american cu domiciliul stabil in SUA ,C.I. provizorie in Romania

Buna , situatia este urmatoare
*cetatean roman-american stabilit de 20 de ani in SUA
*cu ocazia dobandirii casa si teren .Notarul cere dovada cetateniei romana :Carte de Identitate sau pasaport roman.............nu este suficient certificatul de nastere romanaesca
* la Evidenta Populatiei primeste C.I.provizorie cu adresa din Romania .....dar locuieste in continuare in SUA ,in Romania maxim 7 zile / an .
*inchireaza casa pe baza C.I. roman
* nu are alt venit in Romania deci are obligatii la Casa de Asig.de Sanatate ...?
Inrebarea ar fi : Cum se poate dovedi ca domociliaza in SUA ? si este si cetatean roman ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 00:41, 21 Aprilie 2012
Nu va aplica nimeni niciun autocolant cu domiciliul in SUA ci veti solicita sa fiti trecuti ca CRDS, o sa vi se elibereze un pasaport CRDS iar CI o sa vi se retina, pentru ca CRDSistii nu au CI ci doar CIP.
in raspunsul Dvs din data de 18 aprilie imi spuneti ca conf.art.74 si art.75 din HG 1375/2006, pe CIP se aplica autocolant , cel mai simplu in cazul nostru ,CIP avem ,la Evidenta populatiei de ce nu ne explica .......multumim
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate nu pot avea carte de identitate ''definitiva'', cum spuneti dvs.
Ce v-a spus Justitiarul71 este corect, care este problema dvs. de fapt? Ce sa va explice la Evidenta Populatiei?
In cazul expus aici, persoana respectiva trebuie sa obtina mai intai actele de stare civila romanesti si codul numeric personal, daca nu il are. Apoi, are doua posibilitati:
1. Daca doreste sa pastreze domiciliul in Romania poate sa solicite o carte de identitate permanenta si/sau pasaport cu domiciliul in Romania;
2. Daca doreste sa aiba domiciliul in strainatate trebuie sa solicite un pasaport romanesc cu dobandirea statutului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate (CRDS). Asa cum s-a precizat anterior, la eliberarea pasaportului CRDS va trebui sa predea CI provizorie pe care o are in prezent, deoarece nu poate detine si pasaport care atesta domiciliul in strainatate si CIP care atesta domiciliul in Romania. Domiciliul nu poate fi decat unul singur, chiar daca detine mai multe proprietati in tara si/sau in strainatate.
Dupa ce primeste pasaportul CRDS, in cazul in care mai viziteaza Romania, va putea obtine o carte de identitate provizorie pentru cetateni romani cu domiciliul in strainatate si resedinta temporara in Romania, conform dispozitiilor legale precizate de Justitiarul71: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de identitate romaneasca, domiciliul in sua rodiea10 rodiea10 Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in sua implinit 14, acte necesare pt inscriere certificat nastere in ro michelle66 michelle66 Buna Ziua, Copilul meu este nascut in SUA, a implinit deja 14 ani, eu am dubla cetatenie. Vreau sa inregistrez certificatul de nastere in Romania pentru ca ... (vezi toată discuția)
Repatriere din sua Anca Ducu Anca Ducu Buna seara, Mătușa și unchiul meu doresc sa locuiască in România, după 27 de ani de domiciliu in SUA. Sunt cetățeni americani și au pașaport ... (vezi toată discuția)