avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce se va intampla daca nu isi va lua numele dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce se va intampla daca nu isi va lua numele dupa divort?

Intr-o instanta,a fost dat un ordin de catre judecator ca femeia sa isi ia numele anterior inainte de casatorie dupa ce s-a incheiat divortul. Femeia nu a trecut la numele anterior,ci si-a pastrat numele si dupa casatorie de dragul copiilor care poarta numele dupa sot. Va avea probleme fosta sotie daca nu si-a reluat numele din trecut? Au trecut 7-8 ani de la divort,si inca are numele de casatorie.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:23, 17 Aprilie 2012
La un moment dat va trebui sa isi schimbe cartea de identitate; atunci va fi obligata sa duca si sentinta de divort si se va vedea ca nu a depus actele pentru schimbarea cartii de identitate in termen de 15 zile de la ramanerea sentintei definitiva si irevocabila. Pentru asta risca o amenda intre 40 si 80 de lei.
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2012
Ares-3, moderator
Bun! Deci risca o amenda intre 40-80 lei,dar daca inca nu vrea sa isi schimbe numele si dupa plata amenzii? Asa cum am mentionat,fosta sotie nu vrea din 2 motive:
1) Vrea sa isi pastreze numele de dragul copiilor care poarta numele in timpul casatoriei,ptr ea daca si-ar schimba numele din A in B,in timp ce copii poarta numele A este dureros.
2) Va trebui sa schimbe si alte acte,deci pusa pe drumuri si bani cheltuiti,cea ce nu i-ar conveni.

Deci? ce risca in afara de aceasta amenda dupa 7-8 ani de la promulgarea divortului de catre instanta?
Nu intelegeti importanta unei hotarari judecatoresti care trebuie respectata, nu conteaza ce vrea doamna.

Nu ar fi amendata pe strada, ci la ghiseul Evidentei Persoanelor unde va trebui sa duca sentinta de divort cand ii va expira cartea de identitate.
Iar celor de acolo nu le poate cere sa nu ii schimbe numele in cel care il avea inainte de casatorie de dragul copiilor etc.

Destul de rau ca nu si-a schimbat-o pana acum, explicati-i ca ceea ce vrea dumneaei este imposibil, este vorba despre respectarea legilor si a hotararilor judecatoresti, nu despre ce ar avantaja-o pe dumneaei.

OUG 97 din 2005 actualizată privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, la CAPITOLUL III spune referitor la actele de identitate:

Art. 19
(1) Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează o nouă carte de identitate în următoarele cazuri:
[...]
b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii;
[...]
(2) În termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-j), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate […]

Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2012
Ares-3, moderator
Multumesc,inteleg procedura,insa am gasit o alta solutie,cica in ziua de azi se poate merge la evidenta populatiei sa ceara schimbarea numelui,alegand nume de preferinta.
De ex: Daca cineva se naste cu numele si prenume : Mutu Adrian,si nu ii convine acest nume MUTU,ca nu vrea sa se creada ca e MUT,poate alege alt nume. In ziua de azi sunt nume ca: Purcel,Tiganila,Capraru,Bot,Mustata,Barbu,etc cea ce nu le convine ca s-au nascut cu acest nume,asa ca vor sa-si schimbe numele,si pot sa-l obtina,asa ca ce ar strica daca instanta a decis sa isi ia numele de familie anterior de casatorie,,apoi persoana respectiva merge si cere sa aiba numele de.......cel de casatorie? Astfel se rezolva treaba ca sa aiba acelasi nume pe care il au si copiii sai pe care i-a facut cu sotul divortat.
Va referiti la schimbarea numelui pe cale administrativa cf OG 41/ 2003. Mai intai de toate trebuie sa isi schimbe buletinul cf hotararii, apoi poate depune cerere pt schimbarea numelui
la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor aflat in subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, in a carui raza teritoriala isi are domiciliul.
Acte necesare :
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea a III-a, in care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
e) cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului;
f) orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.

Motivul femeii ar fi asta :e) cand fostul sot doreste sa poarte numele de familie pe care l-a avut in casatorie, pentru a avea un nume comun cu copiii incredintati spre crestere si educare, cu consimtamantul fostului sot, dat in forma autentica;


Dupa parerea mea, va fi destul de greu sa reuseasca . Aveti in link intregul text al ordonantei
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui dupa divort MARIUS.BENKO MARIUS.BENKO va rog daca cineva ma poate anvata ce sar putea face an cazul an care in urma hotariri de divort fosta sotie ar trebui sasi schimbe numele dar ea nu ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume dupa duvort ccoco ccoco buna ziua, vreau sa ma ajutati intr-o problema. cum poate sa revina mama la numele de dinainte de casatorie. in sentinta de divort se specifica ca ea poate ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume alinutzaalialfonso alinutzaalialfonso in urma cu 3 ani am divortat si am pastrat numele fostului sot acum vrea sa pot trece dinou la numele meu de fata ...ce pasi trebuie sa urmez sa-mi pot ... (vezi toată discuția)