avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbarea numelui dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbarea numelui dupa divort

va rog daca cineva ma poate anvata ce sar putea face an cazul an care in urma hotariri de divort fosta sotie ar trebui sasi schimbe numele dar ea nu doreste mentionez ca pe mine nu ma deranjeaza sa pastreze numele dar ca printro greseala de a noastra ea ar trebui sa si schimbe numele ce am putea face an acest caz exista o hotaratre judecatoreasca din 2008 va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: mediator_Constantinescu , utilizator 01:51, 26 Februarie 2013
Ce se intelege este cam asa: Fosta sotie ar trebui sa isi schimbe numele, dar ea nu vrea, si nici dumneavoastra nu tineti neaparat sa si-l schimbe, asa incat poate sa il poarte in continuare , dar nu stiti cum sa o faca in mod legal.

Daca hotararea respectiva este definitiva si irevocabila, fosta sotie avea obligatia sa faca schimbarea cartii de identitate ( pentru ca in fapt numele il are deja schimbat, chiar daca isi imagineaza ca il mai foloseste pe cel vechi) . Sanctiunea este mica, cateva zeci de lei. Sa nu aiba insa dificultati pe viitor, sau mai ales la schimbarea actului de identitate expirat sau la acte importante , car epot fi lovite de nulitate.
Are in prezent un act de identitate care nu prea mai este in regula: conform legii era obligata sa il schimbe. Unul nou nu poate face decat in baza actelor valabile legale la acest moment.

Referinta:

O.U.G. nr. 97/2005 :
Art. 18. - (1) Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează o nouă carte de identitate în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;
b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii;
[...]
(2) În termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-k), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele prevăzute la art. 13 alin. (3), (4) sau (5).
[...]


O solutie posibila, care sa evite o complicatie prin instante, este (re-)schimbarea numelui pe cale administrativa ( intrati pe un site de Consiliu local - de exemplu Oradea, unde siteul este f bine structurat - si vedeti sectiunea Schimbarea numelui. ) . Daca exista copii, si au numele dvs, exista un temei ca doamna sa poarte acelasi nume cu ei. Daca nu , intrati la categoria " motive temeinic justificate" si poate justificati suficient de convingator.
Doar ca ar trebui sa o faca din postura unei persoane cu numele deja schimbat ( si in actul de identitate...)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosirea in continuare a numelui de casatorie ! GHIGU GHIGU In urma divortului s-a hotarat ca fosta sotie sa revina la numele purtat anterior.Numai ca refuza sa faca acest lucru desi au trecut de mult cele 15 zile in ... (vezi toată discuția)
Schimbare prenume mirelaelena mirelaelena Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu o sugestie in ceea ce priveste motivarea unei cereri de schimbare prenume si eventual unde as putea gasi un model ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume dupa divort /inconveniente blackbeauty7 blackbeauty7 Buna ziua , din discutiile anterioare am inteles ca nu exista un termen ptr. revenirea la numele anterior in urma divortului dar ca trebuie sa se faca cat mai ... (vezi toată discuția)