avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Se revine la procentul de 85% in cazul indemnizatiei ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Se revine la procentul de 85% in cazul indemnizatiei pentru CCC?

Am inteles ca se discuta sa se revina la procentul de 85% pt indemnizatie crestere copil. Am doua nelamuriri:
1. Daca se revine la procentul de 85%, ramane acelasi plafon maxim de 1200 lei pt 2 ani sau se revine la varianta initiala de 85%, maxim 3400 lei pt 2 ani?
2. Daca eu termin cele 126 zile pe 15 iunie si depun dosarul de indemnizatie la sf lunii mai, iar legea intra in vigoare dupa acest moment, eu beneficiez de ea?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: alexandra24 , utilizator 15:16, 31 Octombrie 2012
Daca va fi asa cum spuneti dvs. este corect pentru ca atunci cand s-a modificat procentul de la 85% la 75% tot aceleasi mame au pierdut.
Buna ziua! mai am si eu nevoie de unele mici lamuriri.
Asa cum spuneam mai sus, pana pe 18 sept sunt in CC1.( asta dupa o per de 2 ani).
Din 18 sept pana in 01 octombrie voi fi in concediu medical ( CM 1)- adica o perioada scurta pana voi putea intra in CM 8 - pentru concediu prenatal al 2 lea copil.

Intrebarile mele sunt:
1. din ce bani se va calcula acest CM1??( perioada scurta dintre CC1 si CM8 pentru bebe 2)
2. Din ce bani se va calcula CM 8 pentruprenatal bebe 2 ( per pana la nasterea lui)
3. Din ce bani se va calcula indemnizatia CC2 - pt bebe 2 respectiv.
Stiu ca am mai intrebat dspre CC2, insa tocmai am primit de la locul de munca niste informatii care se cam contrazic si vreau sa fiu sigura cand voi merge sa discut cu ei.
Multumesc frumos si anticipat!
o zi frumoasa!
1. - Baza de calcul pentru concediile medicale, inclusiv concediul de maternitate, este constituita din veniturile din cele 6 luni anterioare evenimentului.
- In aceste 6 luni intra si lunile in care a ti fost in CCC1 cu indemnizatia aferenta.

2. - Indemnizatia pentru CCC2 are ca baza de calcul veniturile din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
- In aceste 12 luni intra si lunile in care ati fost in CCC1, lunile in care ati fost in concediu medical (inclusiv cel de maternitate) cu indemnizatiile aferente.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art.8
...
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile şi indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.

(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani...
...

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
...
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
...
urmeaza sa intru in ingrijire copil si vreau sa stau 2 ani ,procentul pt calculul indemnizatiei este cel de 85% din veniturile nete realizate in ultimele 12 luni sau e tot 75%?
OUG 111/2010 s-a modificat prin Legea 166/09.10.2012 si procentul a redevenit 85% (de la data de 01.10.2012).

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere al doilea copil carmen_madirjac carmen_madirjac Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Am nascut primul copil pe 3.09.2010 si din ianuarie 2011 am beneficiat de indemnizatie pentru crestere copil ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil melcsy melcsy Buna ziua. Ma aflu in situatia urmatoare. Sunt in concediu de crestere copil cu primul copil din 25.03.2011. Intre timp am nascut si pe al doilea copil in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie al 2-lea copil dupa concediu fara plata mirikeus mirikeus In acest moment sunt insarcinata cu primul copil urmand sa nasc in mai. Tare mult mi-as dori sa fac si pe al doilea bebe la o distanta de maxim 2 ani ... (vezi toată discuția)