avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort-Am nevoie de ajutor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort-Am nevoie de ajutor

Sunt casatorita din mai 2005 cu un cetatean libanez.Casatoria a avut loc la ambasada Romaniei din Abu Dhabi,Emiratele arabe unite,dar ulterior nu a fost inregistrata la nici un registru de stare civila din romania.Casatoria a fost facuta si la curtea musulmana din emiratul abu dhabi,pentru a fi recunoscuta in Emiratele arabe unite si ulterior in Liban
Doresc sa divortez , sotul nu va fi nicodata de acord sa vina in romania sa divortam,as dori sa stiu daca divortul se poate realiza in romania in absenta lui sau prin neprezetarea lui la tribunal.Momentan sunt inca in Dubai locuiesc cu sotul meu , dar sunt intr-o tensiune groaznica.Plecarea mea din apartamentul in care locuim in dubai ar afecta divortul?

De asemenea in timpul casatoriei am primit mostenire un pamant de la bunicii mei ,in actul de vanzare cumparare scrie "Subsemnatul x , prin prezenta vand lui Irinel26(eu),casatorita cu cetateanul libanez Y,1000 de metri de pamant etc etc".
Pe acest pamant am inceput constructia unei case,care este oprita acum la fundatie.
Intrebarea mea este ,sotul in caz de divort are dreptul la jumatate,sau va putea cere despagubiri?la fel ce se intampla cu banii si economiile noastre din dubai?Legal eu pot avea access la ele?
Va implor sa ma ajutati cu raspunsuri ,nu stiu unde sa ma duc si nu am pe nimeni aici sunt disperata.

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:35, 4 Decembrie 2008
Daca casatoria nu a fost transcrisa in Romania nu figurati ca fiind casatorita.

Nu stiu daca casatoria incheiata in tarile arabe este recunoscuta in Romania.In acest caz din punctul de vedere al legii romane nu sunteti casatorita.Deci, nu vad cum ati putea divorta.

Multumesc pentru raspuns,
Precizez ca noi avem certificat de casatorie romanesc ,iar la ambasada dupa casatorie ni s-a spus ca va fi inregistrat direct la starea civila din Sectorul 1 Bucuresti,desi eu am domiciliul in Rm. valcea.

Ulterior am aflat ca ar trebui sa ma inegistrez la oficiul de stare civila la rm valcea , dar nu am facut-o ,deoarece de la primaria unde am mers la rm valcea ni s-a apus ca nu este necesar. In momentul de fata eu figurez ca fiind casatorita sau certificatul de casatorie romanesc este ca si nul?? Acest certificat de casatorie a fost folosit de mai multe ori de sot pentru a i se facilita viza de romania .

De restul actelor de casatorie (cel de emirate si cel din Liban nu ma mai leg, acest tip de casatorie fiind pt. romania inexistent)

Multumesc din suflet.
Daca aveti certificat de casatorie romanesc, atunci casatoria dvs este recunoscuta in tara.
Potrivit art.30 alin.1 Codul Familiei: "bunurile dobandite de oricare dintre soti in timpul casatoriei sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor".
Toate bunurile dobandite de catre soti in timpul casatoriei sunt bunuri devalmase, chiar daca in actul de achizitionare este trecut doar unul dintre soti sau cumpararea s-a facut din veniturile unuia dintre soti si chiar daca bunul a fost dobandit in timp ce sotii erau despartiti in fapt.
Potrivit legislatiei romanesti care face referire la comunitatea de bunuri a sotilor, toate bunurile dobandite in timpul casatoriei au regim de bun comun, sotilor fiindu-le interzisa incheierea unor conventii prin care sa le stabileasca un alt regim juridic.
Doamnă, ar trebui să staţi de vorbă mai pe indelete cu cineva...
Dv. cum adică aveţi domiciliul in Rm. Vîlcea? Aveti CI sau pasaport care sa ateste domiciliul dv. in Rm Vîlcea? Că din cele ce au făcut autorităţile, pare ca nu mai aveaţi domiciliul in România...
La sector 1 puteţi şi divorţa.

Dv. nu aţi primit nicio moştenire, doar aţi cumpărat un teren, aparent... Depinde de act dacă se poate desface...
La toate bunurile comune aveţi un drept, insă numai in măsura in care aţi şi contribuit cu bani sau muncă in căsătorie... Iar, discuţia e tare lungă...
Nu contează insă dacă plecaţi din domiciliul comun, nu are nicio importanţă nici asupra partajului şi nici asupra divorţului... Aşa incât, mai bine veniţi în ţară şi staţi de vorbă cu un avocat... Că tot nu vă e bine acolo...

Claudiu, da-o naibii, zice femeia că s-a incheiat căsătoria la Ambasada României şi tu spui că nu e recunoscută... :confused:
Ultima modificare: Miercuri, 3 Decembrie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
AVLIL a scris:


Claudiu, da-o naibii, zice femeia că s-a incheiat căsătoria la Ambasada României şi tu spui că nu e recunoscută... :confused:


=D>=D>=D>

Apropo... ce spune codul familiei? De cand exista casatoria?
De la data la care ofiterul de stare civila ia act de consimtamantul sotilor (art 17 Codul familiei)!!!
Iar Art 18 este foarte clar: registrele de stare civila fac proba casatoriei!

Si chiar si daca ar fi fost doar o casatorie conform dreptului libanez, faptul ca aceea casatorie nu a fost recunoscuta in Romania nu inseamna deloc ca ea nu exista; sper sa nu dati vreodata vreunui client/e un sfat de genul asta si sa-l determinati astfel sa incheie o noua casatorie in Romania, ca-l trimiteti direct in puscarie pentru bigamie!

Pentru exemplificare mai aruncati o privire prin legea 119/1996... completata cu Codul Penal!


Alte discuții în legătură

Căsătoria cu un cetățean sirian AndreeaS19 AndreeaS19 Buna ziua! Eu locuiesc in abu Dhabi Emiratele arabe unite. Am reședința in sectorul 6 bucuresti si am sunt divorțată. Soțul meu este cetățean sirian ... (vezi toată discuția)
Bigamie sau nu? Ismail Derya Ismail Derya Eu sunt cetatean roman. In anul 2005 m-am casatorit legal cu un cetatean turc in Turcia. Apoi cu o hartie din Turcia mi-a fost eliberaertificat de casatorie ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie tancu tancu Verisoara mea se afla in urmatoarea situatie: a fost abandonata de tatal ei la varsta de 2 ani, de atunci el nemaidand nici un semn de viata si fiind crescuta ... (vezi toată discuția)