Hotararea din tara araba nu e clar ca e recunoscuta in Romania.Prin urmare, chiar daca exista nu produce efecte juridice.
O hotarare nerecunoscuta de statul roman este ca si cum nu exista intrucat nu produce efecte juridice in Romania.
Efecte se pot produce in tarile arabe.
Nimeni nu zicea sa se recasatoreasca.
Cu unele exceptii, un crestin care se casatoreste cu un musulman si traieste intr-o tara islamica va fi supus legilor privitoare la familie din acea tara. E important si sub care lege a fost incheiat contractul de casatorie – pt ca exista unele diferente intre diversele Acte sub care se incheie aceste casatorii mixte – si numai un avocat v-ar putea sfatui cel mai corect (mai ales in cazul partajului).
Sotia poate divorta oricand (cel putin teoretic), cu unele dificultati si fara sa fie audiata de o instanta – daca sotul este de acord sa divortati pt el este foarte usor sa aleaga aceasta cale, pt ca trebuie numai sa rosteasca o anume formula (si in prezenta a 2 martori), dupa care veti fi considerati divortati si actele vor fi intocmite pt noua stare civila.
Divortand sub Shari’a femeia va avea dreptul sa i se cedeze dota adusa la casatorie – asa stand lucrurile nu stiu cum veti putea imparti cu sotul economiile pe care le aveti in Abu Dhabi, mai ales daca dv nu ati lucrat si nu ati adus “zestre” (veti putea pretinde bani daca ati fost / sunteti salariata sau aveti o afacere personala care va aduce venituri, de ex). Barbatul e acela care intretine toate femeile din familia lui si de aceea el e “proprietarul” banilor. Daca aveti afaceri personale in derulare, daca aveti proprietati personale (darurile, in obiecte si / sau bani, de exemplu – dar nu de o valoare f.mare, care ar putea fi considerate investitii), sotul nu are niciun drept asupra acestora, deci va revin integral.
Dv puteti parasi teritoriul Emiratelor fara acordul sotului? Legea spune ca sotia are nevoie de acordul sotului pt a parasi tzara.
Banuiesc ca veti divorta sub legea RO, dar am scris cele de mai sus pt a va informa ca e greu sa obtineti ceea ce sotul nu vrea sa va ofere.
Indicat ar fi sa veniti in RO si sa divortati. Il citati la adresa din Abu Dhabi si cereti judecarea in lipsa. Art. 22 din L.105/1992: Divortul este carmuit de legea aplicabila potrivit art. 20 (domiciliul comun, printre altele – completarea mea). Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman. Mai sunt si art. 150 si 155 din aceeasi lege. Art.150: Instantele romane sunt, de asemenea, competente sa judece: 1. procese dintre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre parti este cetatean roman (...). Art.155: In cazul in care instantele romane sunt competente, potrivit dispozitiilor prezentului capitol, si nu se poate stabili care anume dintre ele este indreptatita sa solutioneze procesul, cererea va fi indreptata, potrivit regulilor de competenta materiala, la Judecatoria sect 1 al municipiului Bucuresti sau la Tribunalul mun. Bucuresti.
Cat despre terenul pe care il mentionati in mesaj – scrieti ca e mostenire de la bunici, dar despre actul in baza caruia ati devenit proprietara scrieti ca incepe cu “vand”, ceea ce nu se mai numeste mostenire si sotul are dreptul (in principiu) la o cota-parte din acest teren.
Pe langa subiect!
Dle Lascoschi, “hotararea” din tzara araba e un contract de casatorie si femeia casatorita sub acea lege e considerata maritata oriunde in lume (chiar daca nu are certificat de casatorie inregistrat in tzara unde s-o afla la un moment dat!). Daca vrea sa se “recasatoreasca” (si nimeni nu ii poate interzice recasatorirea, chiar daca nu ziceati dv sa o faca) va fi considerata bigama – si nicaieri in lume nu e legalizata bigamia pt femei.
Pana la legea de domiciliu, casatoria e incheiata conform legilor romanesti sau cel putin asa pare din ceea ce a scris doamna. Si e foarte probabil pentru ca mai spune si ca el s-a folosit de asta pentru viza etc.
Prin urmare, casatoria e incheiata conform legii romane. Asta se va aplica, la revenirea in tara.
Eu nu vad indoieli cu privire la asta...
Cu privire la legea araba, nu stiu in ce masura nu poate iesi din tara, caci nu stiu in ce masura se intinde legea Shari asupra unui non-islamic. Nu stim daca sunt musulmani au ba... Doamna este inca cetatean roman si are toate drepturile si obligatiile ce decurg din asta, eu spun ca poate veni in tara linistita.
In rest, asteptam niste detalii care vad ca nu mai vin.
Admir cate stii tu, trope, despre legislatia islamica... bravos! Cred ca ti-am mai zis.
Claudiu, vad ca tot insisti cu hotarari acolo unde sunt acte de casatorie... etc. :)) De unde dumnezeu o hotarare??!! Ce hotarare? Poate hotararea sotilor de a spune da in fata ofiterului de stare civila roman. Aia? :(