as dori sa deschid o societate dar nimeni nu reuseste sa-mi raspunda clar la urmatoarele intrebari:
1)Ce taxe si impozite trebuie sa platesc anual?
2)Daca as avea profit de 30000 euro cu cati bani curati raman in buzunar la sfarsit de an?
3)Pot sa-mi desfasor activitatea si in afara tarii?
1). Pentru SRL inregistrat ca platitor de impozit pe profit veti plati impozitul pe profit la trimestru daca e cazul, ca platitor de tva veti avea de depus decontul de tva la trimestru si de platit daca e cazul, daca veti avea salariati veti avea de platit contributiile pe salarii(sanatate 5.2% (angajator) - 5.5% (angajat) - 0.85% (angajator) – contributia aferenta concediilor si indemnizatiilor, pensii 20,8% (angajator)- 10.5% (angajat), somaj 0,5% (angajator)- 0,5 (angajat), impozit pe salariu 16%) lunar. Cam acestea ar fi in mare. Deci dupa cum vedeti nu se poate discuta de impozit anual ci la perioade mai mici.
2). Pentru SRL impozitul pe profit e 16%.
3). In principiu puteti dar depinde si de legislatia tarii in care veti derula activitatea.
La impozite ati mai putea adauga impozitul pe cladire/teren/masina ..bineinteles daca aveti asa ceva:) si , in functie de specificul activitatii, pot aparea si alte taxe/impozite.
Daca nu as avea nici un angajat atunci eu as plati la trimestru:16+5.2+0.85+20.8+0.5=43% ii dau la stat sau se aplica un alt regim?Si auzisem o chestie de micro-firme care au un impozit de 3% si daca nu au profit mai mare de 65000 euro nici nu platesc tva este adevarat?
Pentru o microintreprindere e obligatoriu ca in termen de 60 de zile de la infiintare sa va angajati minim o persoana. Altfel nu mai puteti sa beneficiati de acea facilitate de plata a impozitului pe venit de 3% si va trece automat la platitor pe impozitul pe profit de 16%.
Daca veti infiinta un SRL fara salariati veti avea de platit impozitul pe profit daca e cazul si tva.