as dori sa deschid o societate dar nimeni nu reuseste sa-mi raspunda clar la urmatoarele intrebari:
1)Ce taxe si impozite trebuie sa platesc anual?
2)Daca as avea profit de 30000 euro cu cati bani curati raman in buzunar la sfarsit de an?
3)Pot sa-mi desfasor activitatea si in afara tarii?
1). Pentru SRL inregistrat ca platitor de impozit pe profit veti plati impozitul pe profit la trimestru daca e cazul, ca platitor de tva veti avea de depus decontul de tva la trimestru si de platit daca e cazul, daca veti avea salariati veti avea de platit contributiile pe salarii(sanatate 5.2% (angajator) - 5.5% (angajat) - 0.85% (angajator) – contributia aferenta concediilor si indemnizatiilor, pensii 20,8% (angajator)- 10.5% (angajat), somaj 0,5% (angajator)- 0,5 (angajat), impozit pe salariu 16%) lunar. Cam acestea ar fi in mare. Deci dupa cum vedeti nu se poate discuta de impozit anual ci la perioade mai mici.
2). Pentru SRL impozitul pe profit e 16%.
3). In principiu puteti dar depinde si de legislatia tarii in care veti derula activitatea.
La impozite ati mai putea adauga impozitul pe cladire/teren/masina ..bineinteles daca aveti asa ceva:) si , in functie de specificul activitatii, pot aparea si alte taxe/impozite.
Daca nu as avea nici un angajat atunci eu as plati la trimestru:16+5.2+0.85+20.8+0.5=43% ii dau la stat sau se aplica un alt regim?Si auzisem o chestie de micro-firme care au un impozit de 3% si daca nu au profit mai mare de 65000 euro nici nu platesc tva este adevarat?
Pentru o microintreprindere e obligatoriu ca in termen de 60 de zile de la infiintare sa va angajati minim o persoana. Altfel nu mai puteti sa beneficiati de acea facilitate de plata a impozitului pe venit de 3% si va trece automat la platitor pe impozitul pe profit de 16%.
Daca veti infiinta un SRL fara salariati veti avea de platit impozitul pe profit daca e cazul si tva.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.