avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la mostenire dupa dezbaterea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la mostenire dupa dezbaterea succesiunii

Hristos a inviat !
Avem urmatoarea speta: tatal decedat in 2005,ramas un apartament, mama si 2 copii. Se dezbate mostenirea pentru toti 3 imediat dupa deces. Acum, la cativa ani dupa ce am acceptat partea mea de mostenire, doresc sa renunt la mostenire fara nimic in schimb, intrucat apartamentul a fost girat la banca si s-ar putea sa fie scos la licitatie pentru un imprumut bancar nerambusat la timp. Intrucat nu doresc sa se indrepte executarea si impotriva mea, daca s-ar ajunge acolo, doresc sa renunt la mostenire. Se poate ? In ce conditii?
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 17:40, 17 Aprilie 2012
Acum nu maI puteti sa renuntati la mostenire, ati fi putut sa faceti acest lucru in termenul de optiune succesorala, care la data la care ati dezbatut succesiunea era de 6 luni.
Deci , cum a trecut termenul de optiune succesorala, acceptarea mostenirii de catre dvs. este irevocabila, cu toate consecintele ce decurg din acceptare, printre care si suportarea pasivului succesoral( a datoriilor defunctului).
sa inteleg ca nu mai am nici o cale de a ,, scapa" de partea mea succesorala? Nici nu pot sa o vand sau sa o donez mamei sau fratelui?
Ba da, puteti instraina cota pe care ati obtinut-o din mostenire.Dar ati intrebat despre renuntare, adica despre revocarea acceptarii cumva, ceea ce nu este posibil.Daca rudele dvs. accepta sa preia partea dvs., printr-un act juridic, desigur ca acestia ar trebui sa suporte in continuare o eventuala urmarire silita pentru datoriile mostenirii.
dar mare atentie : Dvs nu puteti renunta la mostenire nici la apartament, puteti sa vindeti sau sa donati partea Dvs de apartament. Puteti sa facet un contract cu co-mostenitorii prin care sa le dati apartamentul cu conditia sa plateasca eventualul pasiv succesoral ce depaseste valoarea apartamentului.
Cine este cel obligat catre banca? Dumneavoastra sau ceilalti coproprietari?

V-ati asumat o obligatie in solidar cu debitorul?

Apoi, odata cu ipoteca, banca a inscris cumva si o interdictie de instrainare? Daca da, singura solutie este partajul, deoarece interdictia de instrainare fac imposibile atat vanzarea cat si donatia.

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor amotida amotida Buna seara, Un accident rutier in urma cu vreo sase luni a produs moartea tatalui meu si ranirea grava a mamei (care a supravietuit). Abia azi a reusit sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu forta? cineva_eu cineva_eu buna seara! acum o luna tatal meu a murit,mama traieste,suntem 5 frati.ce as putea face daca eu nu doresc nici un fel de mostenire nici de pe tata,nici de pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator la bancă: ce riscă ceilalți moștenitori? elenadragoi2008 elenadragoi2008 Buna ziua tuturor Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la următoarea speță : Sunt 3 frati care au casa părintească dar fără succesiune făcută. ... (vezi toată discuția)