Hristos a inviat !
Avem urmatoarea speta: tatal decedat in 2005,ramas un apartament, mama si 2 copii. Se dezbate mostenirea pentru toti 3 imediat dupa deces. Acum, la cativa ani dupa ce am acceptat partea mea de mostenire, doresc sa renunt la mostenire fara nimic in schimb, intrucat apartamentul a fost girat la banca si s-ar putea sa fie scos la licitatie pentru un imprumut bancar nerambusat la timp. Intrucat nu doresc sa se indrepte executarea si impotriva mea, daca s-ar ajunge acolo, doresc sa renunt la mostenire. Se poate ? In ce conditii?
Acum nu maI puteti sa renuntati la mostenire, ati fi putut sa faceti acest lucru in termenul de optiune succesorala, care la data la care ati dezbatut succesiunea era de 6 luni.
Deci , cum a trecut termenul de optiune succesorala, acceptarea mostenirii de catre dvs. este irevocabila, cu toate consecintele ce decurg din acceptare, printre care si suportarea pasivului succesoral( a datoriilor defunctului).
Ba da, puteti instraina cota pe care ati obtinut-o din mostenire.Dar ati intrebat despre renuntare, adica despre revocarea acceptarii cumva, ceea ce nu este posibil.Daca rudele dvs. accepta sa preia partea dvs., printr-un act juridic, desigur ca acestia ar trebui sa suporte in continuare o eventuala urmarire silita pentru datoriile mostenirii.
dar mare atentie : Dvs nu puteti renunta la mostenire nici la apartament, puteti sa vindeti sau sa donati partea Dvs de apartament. Puteti sa facet un contract cu co-mostenitorii prin care sa le dati apartamentul cu conditia sa plateasca eventualul pasiv succesoral ce depaseste valoarea apartamentului.
Cine este cel obligat catre banca? Dumneavoastra sau ceilalti coproprietari?
V-ati asumat o obligatie in solidar cu debitorul?
Apoi, odata cu ipoteca, banca a inscris cumva si o interdictie de instrainare? Daca da, singura solutie este partajul, deoarece interdictia de instrainare fac imposibile atat vanzarea cat si donatia.
Mostenire cu forta?
cineva_eu
buna seara!
acum o luna tatal meu a murit,mama traieste,suntem 5 frati.ce as putea face daca eu nu doresc nici un fel de mostenire nici de pe tata,nici de pe ... (vezi toată discuția)