Buna ziua.Mama mea vrea sa divorteze de tatal meu deoarece nu se mai inteleg(tata bea, face scandal,pur si simplu o agreseaza psihic;asta de cand ma stiu-abia acum s-a hotarat sa faca pasul).Tata este de acord sa divorteze,fiindca vrea banii de pe apartamentul in care locuiesc.In familie sunt :un minor,eu si sora mea majori.Tata spune ca este de acord sa lase custodia fratelui minor , mamei.Intrebarile mele sunt :
-ce procent din apartament ii revine
-mama ar vrea sa divorteze luna asta ,pentru ca are contract de munca in Italia
-daca lucreaza in Italia, afecteaza incredintarea minorului catre mama?Trimite banii in tara si eu si sora mea ne ocupam de el(dus la scoala,teme,mancare ,etc.)
-mama nu ar vrea sa vanda apartamentul, ci ar vrea sa-i dea partea care ii revine legal.Este un anumit interval de timp in care trebuie sa-i predea banii?
- cam cat ar costa un avocat care sa ne ajute in acest caz;si daca se poate plati avocatul la sfarsitul cazului;atunci cand a reusit ce a propus.
In principiu, daca apartamentul este cumparat in timpul casatoriei, atunci lui ii revine 50 % din apartament. Se poate cere o 'cota majorata' - adica, daca se demonstreaza ca de fapt mama a contribuit mai mult la cumpararea apartamentului poate sa primeasca mai mult. Cat si cum, aceasta numai avocatul cu care o sa lucrati va poate sfatui, dupa ce va consultati cu el,
In ceea ce priveste incredintarea minorului pt mama din Italia, si aici o sa aveti o discutie in ceea ce priveste aceasta incredintare care conform noii legi se numeste exercitarea autoritatii parintesti. Daca tatal e de acord si divortul va fi unul prin intelegerea partilor, nu va fi absolut nicio problema. Daca tatal nu va fi de acord, va ramane la latitudinea judecatorului daca exercitarea autoritatii parintesti se va face in comun (cum este regula) sau va reveni unuia din parinti.
In ceea ce priveste termenul in care trebuie sa dea banii fostului sot pt partea lui din apartament. In principiu, cand se termina procesul, trebuie sa ii dea banii. Ei se pot intelege sa ii dea si mai tarziu; daca nu se inteleg mama poate sa ceara un termen de pana la 2 ani in care sa plateasca - judecatorul poate sa ii dea sau poate sa nu ii dea
in ceea ce priveste onorariul de avocat, asta trebuie sa discutati Dvs cu avocatul, nu putem sa dam noi un pret aproximativ (nici nu exista asa ceva de fapt)
daca tatl este de acord, nu afecteaza. puteti interveni si dvs si sora in cauza si sa solicitai sa vi se acorde custoria, cu conditaia de a demonstra ca atal nu este in stare ( bea, e violent) pentru asta aduceti martori.
pentru a se vedea ce si cui revine trebuie partaj.se face dupa divort si costa, ma indoiesc ca tatal are ataia bani , mama avand sanse mari.asa ca stati linistiti
incercati sa gasiti un asemena avocat:D....doar daca aveti mare noroc gasiti asa ceva, in conditiile dvs. avocatura este o meserie, nu un hoby ....:D iar cei mai multi avocati au investit bani grei in pregatirea lor ca sa ia dosare in care preiau ei tot riscul procesual
da, in legatura cu plata la sfarsitul procesului, munca avocatului nu se face la sfarsit ci incepand de acum. ba, mai mult, cea mai multa munca se face pana la primul termen.
Partajul poate fi facut de comun acord, cand cei doi fosti soti se inteleg asupra impartelii sau pe cale judecatoreasca ,atunci cand fostii soti isi contesta cota de contributie sau felul in care bunurile ar trebui impartite intre ei.
Ce poate influenta cota- parte ce va reveni fiecaruia dintre fostii soti:
- Sumele de bani pe care unul dintre soti le-a platit, in timpul casatoriei, in beneficiul unei terte persone, vor duce la diminuarea contribuitiei pe care acesta a avut-o la dobandirea bunurilor comune
- Sumele de bani pe care unul dintre soti le-a risipit pentru propriile sale obligatii - pot contribui ,de asemenea, la micsorarea contributiei pe care acesta a avut-o in timpul casatoriei
- Munca in gospodarie – influenteaza in mod pozitiv ( in beneficiul sotului care a prestat-o ) cota contributiei sale
- Sumele de bani pe care unul dintre soti le-a folosit in vederea achitarii unor datorii proprii vor putea influenta in sens negativ, contributia acestuia la dobandirea bunurilor comune
Chiar daca unul dintre soti a avut venituri mai mari decat celalalt sot, esentiala este contributia sa efectiva la obtinerea bunurilor comune si nu doar cuantumul acestor sume pe care dovedeste ca le-a obtinut.
S-au hotarat pana la urma sa faca divort la notar.Sper ca nu sunt offtopic, dar mai am cateva intrebari.Va sunt foarte recunoscator pentru mesajele de pana acum.Mama vrea sa ii acorde un procent semnificativ din valoarea locuintei,cu avans intr-o perioada de 1 an,1 an jumatate.Este recomandat sa faca partajul la notar?Sau mai degraba sa semneze amandoi ca in acele conditii de restituire de banii sa treaca bunul imobiliar pe numele unuia dintre copii majori.Deci in loc de partaj sa faca o tranzactie de vanzare-cumparare catre copii.Altfel,daca nu se poate,partajul se poate face si in timpul procedurii de divort?Daca mama ii da un avans si inca nu s-a finalizat(ea trebuie sa-si respecte contractul de munca din strainatate)banii sunt pierduti?Dumnezeu sa va binceuvanteze pe cei care imi vor raspunde!!:)
Alte discuții în legătură
Divort cu un minor
mihaela_
Buna ziua.Familia noastra are patru membrii:mama,tata,un baiat de 16 ani si eu de 21.Tata este un alcoolic.Am uitat vremea in care avea rolul de tata si nu de ... (vezi toată discuția)
Partaj
Vicky1
Buna ziua.
Fostul sot doreste sa mergem la notariat pentru a face partajul.
Am cumparat in timpul casniciei un apartament de la mama si sora mea, ... (vezi toată discuția)