avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj bunuri dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj bunuri dupa divort

Dupa aprox 1 an de la casatoarie am cumparat un apartament din banii primiti de la sora mea ,iar acum,dupa divort ,fosta sotie are pretentia la 50 procente din valoare,desi contributia noastra comuna a fost de 10 procente la data cumpararii. Sora mea mi-a inmanat banii in prezenta parintilor mei incheind un acord scris de mana,neautentificat la notar,prin care specifica suma de bani si destinatia acestora,cu mentiunea ca in cazul unui eventual divort cota parte a contributiei surorii mele sa-mi revina mie la partaj. Mai mentionez ca minora rezultata din casatorie mi-a fost incredintata mie spre crestere si educare in urma procesului de divort. Ce pot face in aceasta situatie pentru a nu fi deposedat de catre fosta sotie si care sunt etapele partajului? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: bobbymiron , utilizator 21:33, 13 Mai 2013
Nu conteaza ca la dvs a fost stabilita locuinta minorei in cazul partajului. Partajul se poarta doar intre fostii soti.

Introducerea actiunii de partaj va trebui sa fie facuta de cel care doreste sistarea indiviziunii. Dvs va trebui sa solicitati fie o cota majorata de contributie, fie sa intervina sora in dosar.

Incercati rezolvarea situatiei si prin mediere, ar trebui ca fosta sotie sa fie rezonabila daca situatia este asa cum o prezentati dvs si contributia ei atat de mica.

Veti achita o taxa de 3% din valoarea masei partajabile la introducerea actiunii, plus taxe de expertiza,onorariu de avocat si ani de zile de procese in fond, apel si recurs.
Multumesc pentru raspuns! Nu stiu daca va fi rezonabila,desi ar trebui,pentru ca ,pe langa acest lucru,i-am mai si crescut si educat ,de la 5 la 20 de ani fiica din prima casatorie,a mai si facut o facultate,platita,bineinteles!daca nu e rezonabila,ce imi recomandati si ce sanse de reusita credeti ca as avea?
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
bobbymiron, utilizator
Depinde ce vrea... oricum, avand minorul la dv. cat si pentru ca stati efectiv acolo, aveti sanse mai mari sa ramaneti cu casa; depinde numai cata sulta urmeaza sa platiti.
Actul ala cu sora cand a fost facut? Sotia a semnat? E tare ciudat actul ala...

Ce sanse sunt va spune un avocat, concret, dupa ce vede actele. In afara de parinti mai stie cineva de chestiunea cu banii? Prieteni? Fini, nasi?
Se poate dispune atribuirea imobilului catre dumneavoastra, avand in vedere faptul ca va ocupati de cresterea si de educarea minorului.

Aceasta forma de proprietate poarta numele de proprietate comuna in devalmasie si se caracterizeaza prin faptul ca bunurile apartin coproprietarilor , insa acestia nu au stabilita cota- parte ideala din dreptul de proprietate asupra bunului.

In cazul in care nu se perfecteaza o tranzactie consfintind invoiala partilor, instanta de judecata va fi cea care va stabili modul in care se realizeaza impartirea bunurilor comune.

Odata ce s-a specificat ce bunuri sunt cuprinse in masa partajabila, se stabileste care este cota-parte cuvenita fiecarui sot, in cazul in care unul dintre soti considera ca ii revine o parte mai mare de 50%.

Aceasta se stabileste si in functie de contributia sa la dobandirea si administrarea acelor bunuri.




Succes.


Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc pentru bunavointa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj, zero aport al paratului Sineu Sineu Partaj Va rog sa ma care pot fi consecintele unui parta in cazul in care : in timpul casatoriei a fost cumparata o proprietate in regim de comunitate de ... (vezi toată discuția)
Impartire bunuri comune  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Sunt in divort si dupa ce voi termina divortul voi deschide o actiune de partaj. Am discutat cu fosta sotie si aceasta sustine ca nu o poate da nimeni afara ... (vezi toată discuția)
Partaj cristinani cristinani Am hotarat impreuna cu sotul meu sa divortam. Pentru partaj, toate bunurile comune se impart la jumatate? Sau parintele care va creste copilul are dreptul la ... (vezi toată discuția)