avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu un minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu un minor

Buna ziua.Familia noastra are patru membrii:mama,tata,un baiat de 16 ani si eu de 21.Tata este un alcoolic.Am uitat vremea in care avea rolul de tata si nu de cel care vine acasa si terorizeaza familia.Mama vrea sa bage divort,si nu numai ea este de accord ci si noi,copiii,suntem satuli amandoi.Bunuri in comun-un apartament de 3 camere.Ceea ce ma intereseaza ,in cazul unui divort,daca valoarea apartamentului se imparte in mod egal de 50% .Partea cu care ramane copilul nu va lua o suma mai mare?Teama mea este ca tata va pleca cu jumatate,deci singur,iar mama care il are pe fratele meu cu aceeasi suma si nu cred ca se vor descurca in cumpararea unui alt apartament.As vrea sa mai stiu in legatura cu un avocat....ma sperie onorariu care il percepe.Tin sa zic ca nu avem o situatie materiala foarte buna.Tata a lucrat in strainatate o perioada iar acum e acasa in somaj.Eu sunt in strainatate iar in somaj.Numai mama lucreaza iar salariul este minim.Va rog daca se poate da-ti-mi o mana de ajutor caci cu toate ca m-am uitat la discutii de genul,fiecare are o situatie aparte si nu stim la ce sa ne asteptam.
Impartirea bunurilor are loc in cadrul procesului de partaj bunuri comune, care poate fi pornit separat de divort, la o data ulterioara. Asadar, pronuntarea desfacerii casatoriei (divortul) nu implica si obligarea impartirii bunurilor.
Daca se doreste si partajarea, singurul criteriu in functie de care se atribuie mai mult sau mai putin de 50 % cat prezuma legea este contributia fiecaruia la dobandirea bunurilor. Incredintarea copilului minor nu influenteaza cota dreptului de proprietate care se atribuie fiecarui coproprietar. Fiecare parinte are insa obligatia legala de intretinere a copilului minor sau aflat in nevoie, astfel incat tatal poate fi obligat la pensie de intretinere.
In ceea ce priveste posibilitatile financiare limitate, mama dvs poate solicita Baroului de Avocati din judetul unde locuieste ajutor public judiciar, respectiv i se va desemna un avocat din oficiu.
OUG 51/1998 - Art. 8. - (1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

Art. 9. - La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.

Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
Avocat Oana Bugeac, Avocat
Ar mai fi o varianta: apartamentul sa fie atribuit parintelui caruia ii va fi incredintat minorul – deoarece se presupune ca trebuie asigurata intretinerea respectivului copil (si aceasta implica si existenta unei locuinte) – caz in care sotul care va ramane in apartament este obligat sa plateasca celuilalt contravaloarea cotei care i s-ar cuveni (asupra acestei sume sotii se pot si invoi – dar nu stiu cat e posibil in cazul dv). Aceasta atribuire catre parintele caruia ii va fi incredintat minorul poate fi ceruta (si “aprobata” ) mai ales daca mama dv poate face dovada ca viitorul fost sot ar avea unde sa locuiasca si ea nu ar avea… in cazul vanzarii apartamentului…
1. Daca parintele care introduce actiunea de divort si partaj nu poate face fata cheltuielilor acestui proces, poate apela la prevederile O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar, daca indeplineste conditiile prevazute expres acolo.
2. Daca sotii au avut o contributie egala la dobandirea acelui apartament, acesta se va imparti 50% fiecaruia. Daca niciunul dintre ei nu are posibilitatea de a-l despagubi pe celalalt sot, iar bunul nu este comod partajabil in natura, fiind apartament la bloc, atunci bunul se va vinde la licitatie si din suma obtinuta se vor achita cheltuielile de executare silita si apoi se vor imparti banii jumatate unuia dintre fostii soti si jumatate celuilalt. Pentru a nu se ajunge acolo, daca partile isi dau seama ca asa vor pierde foarte mult, as recomanda ca bunul sa fie vandut in timpul casatoriei de catre ambii si pretul sa-l imparta de buna-voie. Vor ramane cu mult mai mult decat daca ar face un partaj in proces care ar conduce la cheltuieli foarte mari: timbrajul, avocatul, expertul, executorul judecatoresc.
3. Chiar daca exista un copil minor si, in cazul in care va fi incredintat mamei, mama nu va lua o cota mai mare din apartament. Pentru aceasta, tatal va fi obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorului.
Cotele stabilite de legiuitor sunt de 50% fiecare, prezumandu-se ca fiecare sot a contribuit in mod egal la dobandirea tuturor bunurilor comune. Daca unul din soti dovedeste ca a contribuit intr-o proportie mai mare atunci instanta ii va acorda o cota mai mare din bunurile comune sau chiar integral, daca va face dovada ca celalalt sot nu a avut nicio contributie in timpul casatoriei. ;)
nU EXISTA NICI O PREVEDERE LEGALA CA PARTEA CARUIA I SE INCREDINTEAZA MIINORUL SA AIBA O COTA MAI MARE, INSA SE VA TINE SEAMA LA FORMAREA LOTURILOR. tAXELE SUNT FOARTE MARI INSA MAMA POATE APELA LA AJUTORUL PUBLIC JUDICIAR IN ACEASTA SITUATIE
Va multumesc pentru ajutor.Sa inteleg ca solutia cea mai buna in acest caz este ca parintii mei sa vanda apartamentul inainte de divort,sa nu se ajunga la licitatia apartamentului si la cheltuieli suplimentare(deci de comun acord).Si abia apoi sa aibe loc divortul propriu zis.Tata este somer,deci platirea unei pensii alimentare este aproape imposibila.Am vazut ca exista divortul de comun acord care este mult mai rapid si se poate face fara ajutorul uinui avocat.Dar atata timp cat exista un minor din casatorie ,cum este fratele meu,nu mai intram in categoria divortului de comun acord.Am inteles ca va interveni si autoritatea tutelara , va dura probabil ani de zile.Dar totusi in acest timp daca se rezolva cu vanzarea apartamentului se pot desparti?sau sunt obligati sa stea sub acelasi acoperis pana la finalizarea divortui?imi pare rau ca pun atat de multe intrebari,dar este imposibil sa mai stai in casa cu un om care te aduce la disperare.Va multumesc tuturor din suflet.

Alte discuții în legătură

Partaj divort Dascalu7 Dascalu7 Buna Ziua, va rog, in cazul unui divort cum se face partajul in cazul cand exista un minor ( 16 ani) in intretinerea unuia din soti, respectiv a mamei. ... (vezi toată discuția)
Divort danut2005 danut2005 Buna...am 48 ani, sunt casatorit de 20 ani, am trei copii(21, 18 si 12 ani), dar de 6 ani suntem tot in certuri, pentru ca sotia m-a neglijat am fost la alta ... (vezi toată discuția)
Divortul de comun acord camelia mitroi camelia mitroi Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, cum se procedeaza in cazul unui divort in care ambii soti sunt de acord cu acesta. Ce acte trebuie semnate, cum se acorda ... (vezi toată discuția)