avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contract de arenda incheiat la notar - trebuie ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contract de arenda incheiat la notar - trebuie inregistrat la consiliul local?

buna ziua ! am incheiat un ctr. de arenda redactat si autentificat la notariat mai este nevoie sa il inregistrez si la consiliul local de unde apartine terenul ? sau este valabil asa? vreau sa spun ca este prima data cind vad un ctr. de arenda incheiat la notar asa a dorit arendasul. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 15:54, 17 Aprilie 2012
Da trebuie inregistrat si la consiliul local.

Legea nr. 16/1991-Legea arendării, la art. 6 prevede urmatoarele:
"(1) Contractul de arendare se întocmeşte în scris, câte un exemplar pentru fiecare parte şi un exemplar care se depune la consiliul local în a cărui rază teritorială se află bunurile arendate, în termen de 15 zile de la data încheierii. Acesta se înregistrează într-un registru special, ţinut de secretarul consiliului local.
(2) Când bunurile arendate sunt situate în raza teritorială a mai multor consilii locale, înregistrarea şi depunerea contractului se fac la fiecare consiliu local în a cărui rază teritorială este situat bunul arendat."
Potrivit art.6 alin. (4) din lege “Sunt valabile şi opozabile numai contractele de arendare încheiate în scris şi înregistrate la consiliul local” in conditiile legii ( forma scrisa si inregistrarea fiind deci cerute ad validitatem, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Prin urmare nu este important cine anume ( care persoana se prezinta la Consiliul Local pentru inregistrare) Asa cum rezulta din actul normativ mai sus citat, contractul nu este valabil pentru nici o parte contractuala daca nu este inregistrat la Consiliul local pentru ca neinregistrarea lui atrage nulitatea absoluta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita - legea arendei bendeac bendeac Legea 16/1994 prevede urmatoarele : Art. 6. - (1) Contractul de arendare se intocmeste in scris, cate un exemplar pentru fiecare parte si un exemplar care se ... (vezi toată discuția)
Arenda branzovenescu branzovenescu Am o suprafata de pamant pe care as dori sa o arendez pe o perioada lunga de timp (zeci de ani), cu o plata fixa la inceputul arendarii. Ce acte ar trebui ... (vezi toată discuția)
Terenul arendat il pot vinde? Sara.CD Sara.CD Buna ziua, sunt proprietara unui teren agricol si doresc sa il dau in arenda/chirie (sper ca bine folosesc termenul \"arenda\") unei anumite ... (vezi toată discuția)