avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acordul mostenitorilor pentru instrainarea unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acordul mostenitorilor pentru instrainarea unui imobil

va rog , unele informatii pentru mama mea , care doreste sa vanda casa. Actul care atesta propietarii locuintei este un contract de vanzare- cumparare , pe numele tatalui meu si a mamei mele . Tatal meu a decedat in urma cu 13 ani. Parintii mei au 6 copii , toti in viata. Nu exista vreun testament sau orice alt act in aceasta privinta. Mama mea doreste sa vanda. Nimeni nu este impotriva , dar va trebui facuta neaparat procura de la fiecare copil? Multumesc anticipat pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 23:24, 18 Aprilie 2012
Trebuie dezbatuta succesiunea dupa tatal dvs, daca imobilul a fost achizitionat in timpul casatoriei cu mama dvs . Astfel ca 1/2 din imobil se va imparti intre mama si copii . Apoi se poate vinde. Daca bunul a fost propriu atunci intreg imobilul se va imparti intre mama si copii. Fara dezbaterea succesiunii nu se poate vinde nimic.
De la data decesului mostenitorii legali, trebuie sa opteze intr-un termen de 6 luni, pentru acceptarea sau nu a mostenirii, in caz contrar mostenitorul care nu a acceptat succesiunea in termenul de 6 luni va pierde calitatea demostenitor, fiind strain de mostenire.
Aceasta acceptare poate fi expresa, la notar, sau tacita prin gesturi si actiuni concludente, din care sa reiasa ca a aceptat succeiunea. (ex renovarea imobilului masa succesorala, plata taxelelor si a impozitelelor, instrainarea unor bunuri succesorale mobile, anterior dezbaterii mostenirii, etc).

Se va proceda , ulterior, la dezbaterea succesiunii.Nu este obligatorie partajarea bunurilor.

Certificatul de mostenitor este un act oficial al notarului public, specific procedurii necontencioase, care constata acordul de vointa a mostenitorilor (legali sau testamentari) asupra calitatatii acestora de mostenitori, cotelor de mostenire, si a bunurilor ce compun masa sucesorala, acord intruchipat de notar in certificatul de mostenitor. Certificatul de mostenitor nu constituie titlu de propietate.
multumesc. O intrebare , nu stiu , ce implica desfasurarea succesiunii , ce actiuni trebuie intreprinsa? Cine o poate face? E nevoie de toti cei 6 copii?
Multumesc . Atunci , daca nici un copil nu a actionat in termen de 6 luni , atunci mama poate vinde , instraina imobilul fara a fi nevoie de acordul copiilor?
Da este nevoie de mostenitori, daca acestia nu se pot deplasa pot da procura unuia dintre ei sa I reprezinte la succesiune.

Alte discuții în legătură

Procedura succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua. Am urmatoarea situatie:in urma decesului parintilor au ramas mostenitori 7 copii dintre care 2 au decedat ramand la mostenire copiii si sotiile ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)