In cursul primaverii anului trecut, m-am interesat de un curs organizat de o firma. Dupa mai multe discutii telefonice cu un reprezentant al firmei, m-am hotarat sa ma inscriu la curs. M-am inscris in mai, iar cursul urma sa inceapa in noiembrie. Ulterior inscrierii, au aparut anumite schimbari ce m-au determinat sa renunt la curs (mentionez ca inainte de inceperea efectiva a cursurilor). Am comunicat intentia mea de renuntare la curs, dar raspunsul a fost ca odata inscris nu te mai poti retrage, chiar daca nu urmezi cursul tot trebuie sa-l platesti integral. Am refuzat sa fac acest lucru. Cursul a inceput in noiembrie, dar eu nu am accesat nici macar o data site-ul respectiv, practic nu am urmat absolut deloc acel curs. Acuma ma ameninta cu trimiterea in judecata pentru a platii cursul - repet un curs pe care eu nu l-am urmat si am anuntat renuntarea la el inainte de a incepe efectiv. Exista in lege vreun text care sa te oblige sa platesti integral un bun sau un serviciu de care nu ai beneficiat si nici nu vrei sa beneficiezi? Ce se intampla daca eu muream sau plecam in strainatate? Obligau familia sa plateasca un serviciu de care nu a beneficiat nimeni?
Este important sa precizati in ce baza v-ati inscris, cum v-ati angajat sa platiti, ati incheiat vreun contract? Daca da, exista vreo clauza in cazul renuntarii? V-ati indeplinit obligatiile in acest sens? Daca v-ati indeplinit obligatiile de notificare in caz de renuntare la curs, ati respectat termenul de notificare a renuntarii la curs, nu aveti de ce sa va temeti.
S-a incheiat un contract, Plata urmand sa fie facuta in rate. Nu este specificata nici o modalitate de renuntare la curs, se spune doar atat in contract: indiferent daca se urmeaza sau nu cursul, esti obligat sa-l platesti integral. La momentul respectiv - VINA MEA! dar ce sa fac nu sunt jurist - nu am fost atent la acest aspect, cu atat mai mult cu cat nu am crezut ca poate exista un contract care sa nu poata fi reziliat. Eu din cate stiam, orice contract poate fi negociat, renegociat, etc. Mi se parea normal sa precizeze ca in cazul in care renunt la curs sa platesc o suma drept compensatie pentru faptul ca au pierdut timp cu mine, dar indiferent de faptul ca urmezi sau nu cursul, ca te retragi inainte de inceperea lui efectiva, sa fi obligat sa platesti INTEGRAL toata valoarea lui mi se pare o aberatie. Este ca si cand vreau sa cumpar un produs, si dupa ma razgandesc, asi fi obligat sa platesc produsul respectiv chiar daca eu de fapt nici macar nu am intrat in posesia lui. Pierd avansul dat sau platesc o suma pentru ca produsul a fost rezervat pentru mine, dar nu platesc valoarea integrala a produsului din moment ce eu nu mai vreau sau nu mai pot sa-l achizitionez.
un contract nu se poate rezilia oricand, ci doar pentru motive imputabile.
Nu poate fi renegociat, etc. decat daca ambele parti vor. din momentul in care a fost incheiat, el trebuie respectat.
faptul ca dumneavoastra ati refuzat ulterior serviciile lor, desi ei erau dispusi sa-si execute obligatia, nu va exonereaza de plata serviciilor.
pe scurt, in contracte nu merge treaba cu "ma razgandesc" decat daca e prevazuta o clauza de dezicere in contract.
asa cum a subliniat si colegul mai sus, depinde foarte mult ce scrie in contract.
Semnarea contractului cu mentiunea specificata de dvs., respectiv cursul se plateste indiferent ca este sau nu urmat / frecventat, nu va absolva si nu va diminueaza obligatia asumata. Semnarea contractului este exprimarea vointei, a acordului dvs. ca sunteti de acord cu clauzele contractuale si ca vi le asumati. A veni acum sa precizati ca nu va mai convin clauzele pe care le-ati cunoscut la momentul in care v-ati exprimat acordul, ca nu vi se pare normal, este tardiv, trebuia sa cititi cu atentie inainte de semnare sau sa cereti o parere avizata. Aveti dreptate ca un contract poate fi negociat (chiar este indicat sa fie negociat), dar negocierea se poate face numai inainte de semnarea lui. Un contract poate fi renegociat in anumite conditii stipulate deja in acesta. Daca cuiva nu ii convin clauzele unui contract este liber sa nu le accepte, respectiv sa nu semneze contractul.
Daca situatia este asa cum ati expus-o dvs., cu parere de rau, suportati consecintele neatentiei.
Ok, inteleg asta, dar nu mi se pare normal. In cazul meu de exemplu, s-au schimbat resursele pe care contam intre momentul incheierii contractului si inceperea efectiva a cursului. Le-am comunicat, inca inainte de inceperea cursului "m-am inscris, dar au intervenit alte obligatii la mine, banii pe care contam nu mai vin, nu imi mai permit financiar sa urmez acest curs, sunt nevoit sa renunt. Ce facem?" Daca mi-ar fi spus platesti atata si atata penalitati, intelegeam si rezolvam povestea, dar singurul raspuns pe care l-am primit a fost "ai semnat, trebuie sa platesti tot cursul, nu ne intereseaza altceva". Nu mi se pare normal deloc. Inseamna ca daca semnezi un contract si intre timp se modifica datele problemei nu poti sa faci nimic, esti legat de maini si de picioare ca sclavii pe plantatie? Daca de exemplu muream? Puneau familia sa plateasca? Ce fac ei mi se pare o metoda de afaceri excelenta. Prinzi cativa fraieri ca si mine, si dupa aia, fie vor sau nu mai vor sa folosesc serviciile tale ii pui la plata.