avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Am plătit integral un curs la o școală de șoferi ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Am plătit integral un curs la o școală de șoferi dar, din motive personale, am renunțat și am cerut restituirea parțială a taxei. Nu vor să-mi dea nimic înapoi, m-ar ajuta o sesizare la ANPC?

Numele meu este G. T., sunt din Galati. In urma cu trei saptamani m-am inscris la un curs in vederea obtinerii atestatului de instructor auto, la o scoala de soferi din Galati, unde am platit suma intreaga de 800 de lei.
Am fost la 4 cursuri, adica 6 ore de legislatie, din 90 de ore in total, si nu am facut nici o ora de pregatire practica, pana la momentul in care i-am anuntat, saptamana trecuta, ca sunt nevoit sa renunt la cest curs, din motive personale, si ca doresc sa mi se restituie suma de 600 de lei, pe care am platit-o in a doua transa, iar suma de 200 de lei pe care am platit-o la inscriere se poate opri ca taxa pentru provesare dosar.
Domiile lor mi-au trimis un email in care m-au anuntat, pe un ton foarte ascutit, ca nu mi se va restitui nimic, pentru ca la semnarea contractului, se pare ca am semnat o clauza, scrisa in josul paginii, care ma obliga sa nu am pretentii la nici un ban pe care l-am achitat.
Intrebarea mea la dvs. este daca o scoala de soferi acreditata, care functioneaza in regim legal, are dreptul sa procedeze astfel, folosing siretlicuri legale ca sa abuzeze de naivitatea clientilor. Adica, orice avocat si judecator este constient ca nici un cursant nu "va avea posibilitatea" sa ia contractul si sa-l citeasca in detaliu la inscrierea intr-o scoala de soferi, si va semna pe increderea intr-o institutie publica acreditata, care functioneaza in baza legala, si astfel, tot legal, are obligatia de a prezenta orice fel de subterfugii legale prin care forteaza clintii la obligatii banesti stricte si abuzive. Adica, in baza celor prezentate de ei, la fel de usor m-ar fi putut pune sa semnez o clauza in acel contract prin care sa ma oblige la achitarea unei sume de cateva miliarde de lei. Cred ca nici la banca, cineva care face un imprumut nu va avea cum sa citeasca toate paginile unui contract care este plin de interpretari, si termeni juridici, insa bancile, si funtionarul care se ocupa de contract nu au dreptul de a abuza de clienti in acest fel, pentru ca sunt institutie acreditata, nu o firma fantoma care da "bufuri" financiare si apoi dispare in ceata. Exista un respect fata de client, pe care aceste scoli de soferi infometate se pare ca il calca in picioare.
Cand i-am anuntat ca voi suna la protectia consumatorului, mi-au trimis un email inapoi prin care m-au sfatuit ca mai bine renunt la acesti bani, deoarece ca sa-i chem in justitie ma va costa de cateva ori mai mult suma pe care trebuie sa o las lor acum.
Asta mi s-a parut foarte dubios. De ce i-ar interesa pe ei ce cheltuieli vreau eu sa fac,atata vreme cat ei se stiu infailibili, din punct de vedere legal.
Am trimis o sesizare la ISCTR, pentru ca asa m-a sfatuit cineva pe un forum, politisti.ro
Credeti ca daca trimit o sesizare la ANPC, am vreo sansa de a recupera acei 600 de lei? Mentionez ca asa cum au spus si ei, probabil voi cheltui bani in plus, ca sa solutionez aceasta disputa, insa daca toata lumea renunt astfel, aceste firme abuzive prind putere mai mult, si abuzeaza mai mult de naivitatea cetateanului de rand.
Multumesc pentru orice sfat/sugestie.
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:35, 3 Noiembrie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti un contract, e problema dvs ca nu l-ati citat,. din lipsa de timp sau nestiinta. Tocmai de asta trebuie citit integral ca sa nu aveti surprize.
Nu va costa sa scrieti la protectia consumatorului, doar in instanta va costa daca vreti ca pretindeti suma in instanta, aveti de plata o taxa de timbru.
Am fost la 4 cursuri, adica 6 ore de legislatie, din 90 de ore in total, si nu am facut nici o ora de pregatire practica, pana la momentul in care i-am anuntat, saptamana trecuta, ca sunt nevoit sa renunt la cest curs, din motive personale, si ca doresc sa mi se restituie suma de 600 de lei,

Nu ati facut orele ca nu v-ati dus sau nu s-au tinut ?
Aveti o intelegere scris, fiecare are de respectat ce s-a angajat sa faca.
Daca va luati bilet de avion si nu mai calatoriti, exista si acolo clauze... puteti pierde in totatalitate banii , la fel in cazul unei vacante.. daca nu aveti asigurare storno, adio bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident masina in timpul cursului practic la scoala de soferi emi_emi emi_emi Buna, Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi in urmatoarea situatie : Am inceput recent cursurile practice la o scoala de soferi si am avut un accident in ... (vezi toată discuția)
Problema școala de șoferi Bogobogo11 Bogobogo11 Buna-ziua, ma-m înscris acum circa un an de zile la școala de șoferi aviația din galați pentru a da de categoriile de conducere C,CE și căteva ... (vezi toată discuția)
Enel- client - kruk rabina rabina Bună ziua, Avem următoarea situație. Pentru că am întârziat cu plata curentului (188 lei), Enel a emis două notificări de atenționare (e-mail și ... (vezi toată discuția)