avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort fara minor.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort fara minor.

Buna ma numesc Adrian si sunt elev in cls X , parintii mei divorteaza pe cale judecatoreasca si primul proces este pe data de 11 sep. 2012 , iar eu pe data de 6 mai, voi face 18 ani . Am si o sora de 19 ani dar a abandonat scoala si lucreaza. Si sunt interesat de urmatoarele aspecte:

-eu voi mai primi pensie alimentara din partea mamei ?(daca DA pe ce perioada de timp o voi primi), daca fac 18 ani dar precizez sunt inscris la scoala.

--Sora mea nu este precizata in proces ,dar poate avea ceva pretentii?

--cat poate dura un proces ca acesta ?

--iar eu locuiesc cu tata din aprilie, tata poate cere pensie retro-activa de cand locuim impreuna aman doi la cererea ei ?
1. Puteti primi pensie alimentara pana la finalizarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani.
2. Sora dvs. isi obtine singura sursele de venit, deci nu mai poate emite pretentii pentru a primi pensie alimentara.
3. Durata procesului depinde de mai multi factori: prezenta partilor, intelegerea dintre ei, administrarea de probatoriu etc.
4. Instanta va dispune de cand celalat parinte va plati pensie alimentara.
Art. 524. - Are drept la întretinere numai cel care se afla în nevoie, neputându-se întretine din munca sau din bunurile sale.
Fiind elev, vei primi pensie de intretinere pe durata studiilor. Daca vei fi student si nu vei lucra, pe primi de asemenea pensie. Cuantumul ei este de maxim 1/4 din veniturile mamei.
Sora lucreaza, nu va primi pensie.
Daca partile se inteleg si nu exista motive de amanare se poate termina la primul termen de judecata.
Exista temei de lege pentru a cere pensie si pe perioada anterioara cererii intr-un singur caz: intarzierea cererii din culpa mamei. Depinde ce circumstante.

Art. 532. - (1) Pensia de întretinere se datoreaza de la data cererii de chemare în judecata.
(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordata si pentru o perioada anterioara, daca introducerea cererii de chemare în judecata a fost întârziata din culpa debitorului.
lucian huzum a scris:

1. Puteti primi pensie alimentara pana la finalizarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani.
2. Sora dvs. isi obtine singura sursele de venit, deci nu mai poate emite pretentii pentru a primi pensie alimentara.
3. Durata procesului depinde de mai multi factori: prezenta partilor, intelegerea dintre ei, administrarea de probatoriu etc.
4. Instanta va dispune de cand celalat parinte va plati pensie alimentara.

pentru limita de varsta de 26 de ani....nu se mai aplica prin analogie dispozitiile din legea pensiilor, in opinia mea. Acum a intrat in vigoare noul cod civil care nu prevede limita de varsta ci doar niste conditii cumulative pentru a fi creditor al obligatiei de intretinere.
E discutabil oricum....
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2012
Mihaela Enache, Avocat
Conform art. 530 din Noul Cod Civil, cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.

In cazul divorturilor cu copii minori din casatorie, o data cu cererea principala a divortului, se judeca si alte cereri accesorii, printre care mentionam incredintarea minorilor din casatorie, stabilirea pensiei de intretinere pentru minor.

Copilul devenit major aflat in continuarea studiilor in cadrul unei institutii de invatamant superior are dreptul la pensie de intretinere pana cel tarziu la varsta de 26 ani, daca nu obtine un venit .

Pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, precum şi în cazul sumelor datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii, când executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, înfiinţarea popririi se dispune de instanţa de fond, din oficiu, de îndată ce hotărârea este executorie potrivit legii.

Raspunsurile in ordinea intrebarilor:
1.Da, insa numai daca veti promova in nume personal o actiune de stabilire pensie in favoarea dvs.
Avand in vedere ca luna viitoare impliniti varsta de 18 ani,instanta nu se mai poate pronunta in cadrul actiunii de divort, asupra nici unui aspect in ceea ce va priveste si deci nici asupra pensiei dvs. de intretinere.
Prin urmare, avand in vedere ca locuiti cu tatal dvs., aveti posibilitatea ca imediat dupa implinirea varstei majoratului , sa promovati o actiune de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor, urmand astfel sa va judecati in contradictoriu cu mama dvs.
2.Nu , sora dvs. realizeaza venituri si nu se mai afla in continuarea studiilor.
3.Durata procesului parintilor dvs. depinde de multi factori si nu poate fi anticipata ( pozitia procesala a partilor, termenele fixate de instanta, daca se uzeaza sau nu de caile de atac, etc.)
4. Nu, pentru ca locuiti cu tatal incepand din aceasta luna, iar luna viitoare aveti posibilitatea sa promovati dvs. personal aceasta actiune, iar in situatia in care actiunea dvs. va fi admisa, pensia se va stabili incepand cu data introducerii actiunii si pana la terminarea studiilor, insa nu mai tarziu de varsta de 26 de ani conform art .499 al. 3 c.civ.
Pensia dvs. se poate stabili in cuantum de max. 25 % din venitul realizat de mama dvs. sau raportata la venitul minim pe economie, dupa caz.
Daca dupa terminarea liceului veti continua studiile, puteti beneficia de aceasta pensie asa cum am aratat mai sus.
Daca insa nu veti continua studiile, mama dvs. va putea solicita instantei sistarea pensiei dvs.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Larisa adela Vasile Larisa adela Vasile am18 ani si sunt in clasa a12a si as vrea s stiu daca mai primesc pensie alimentara dupa terminarea liceului? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ionela77 ionela77 buna ziua. Va rog daca se poate sa ne ajutati. Va scriu in numele matusii mele care este divortata de 14 ani,din 1999, cand i-a fost incredintat si fiul spre ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa majorat Katyca Katyca Buna ziua, Parintii mei sunt divortati. Eu, respectiv mama mea, am primit pensie alimentara conform hotararii judecatoresti. De curand am implinit 18 ani, ... (vezi toată discuția)