avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara dupa majorat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara dupa majorat

Buna ziua,

Parintii mei sunt divortati. Eu, respectiv mama mea, am primit pensie alimentara conform hotararii judecatoresti. De curand am implinit 18 ani, sunt in clasa a XI -a. Conform legii, inteleg ca eu, fiind major, trebuie sa-l dau in judecata pe tatal meu pentru a primi in continuare acei bani. Va rog sa-mi spuneti daca in afara de adeverinta de la scoala si o copie de pe sentinta de divort a parintilor ar mai trebui ceva, unde trebuie sa depun dosarul si cam ce inseamna acel proces. (trebuie sa fiu si eu prezent sau se judeca in lipsa mea si a mamei).
Dupa terminarea liceului se va intrerupe automat plata pensiei alimetare ? Daca imi continui studiile, (ma refer la studii universitare) va trebui din nou sa urmez aceeas procedura ?

Multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Katyca , utilizator 15:15, 15 Aprilie 2013
Conform Noului Cod Civil minorul care cere intretinere de la parintii sai se afla in nevoie daca nu se poate intretine din munca sa, chiar daca ar avea bunuri. Cu toate acestea, in cazul in care parintii n-ar putea presta intretinerea fara a-si primejdui propria lor existenta, instanta de tutela poate incuviinta ca intretinerea sa se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu exceptia celor de stricta necesitate.
Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala. Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani. Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
De asemenea, parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela pe baza raportului de ancheta psihosociala.
Fiind major poti solicita in nume propriu pensia de intretinere si vei atasa cererii documentele care atesta ca frecventezi cursurile la zi si le vei depune la judecatoria de la domiciliul tau.
Mult succes!
Dupa terminarea liceului se va opri si plata pensiei, actiunea urmand a fi reluata dupa ce veti fi admis la facultate si veti face dovada cu adeverinta de la facultate ca frecventati cursurile acelei facultati. Nu este necesara prezenta dvs. in instanta de judecata putand cere judecarea cauzei in lipsa dvs.. insa actiunea este obligatoriu sa fie promovata si semnata de catre dvs.
Succes
Dupa implinirea varstei de 18 ani ,tatalui dumneavoastra ii incumba obligatia legala de intretinere.( dumneavoastra promovati actiunea introductiva de instanta, altminteri ea este respinsa pentru lipsa calitatii procesuale active ).



Obligatia legala de intretinere subzista pana cand dumneavoastra impliniti varsta de 26 de ani, daca studiati si nu realizati venituri ce prezinta caracter de continuitate, venituri obtinute dintr-o activitate remunerata.


Nu are relavanta forma studiilor efectuate de dumneavoastra.

Totusi, pensia datorata majorului are caracter exceptional si trebuie dovedita starea de nevoie in care va aflati, asa incat sa fiti sustinut de catre tatal dumneavoastra, din punct de vedere financiar, pe perioada derularii studiilor .

Instanta de judecata poate emita o adresa la societatea comerciala unde tatal dumneavoastra este angajat, in vederea transmiterii de relatii cu privire la veniturile realizate.

Plafonul maximal stabilit de Codul civil este de 25% din venitul net obtinut.( pensia de intretinere nu poate fi mai mica de 25 % din salariul minim pe economia nationala cand nu sunt realizati venituri salariale).


Poprirea asupra veniturilor este realizata de catre instanta de judecata, din oficiu, fara a fi necesara vreo alta formalitate .Angajatorul, tert poprit, va transmite sumele de bani cu titlu de pensie de intretinere , prin mandat postal.( prin exceptie , pensia de intretinere poate fi trimisa intr-un cont bancar ).


Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Neplata, cu rea credinta, timp de cel putin doua luni ( intentia fiind forma de vinovatie ) reprezinta elementul constituitiv al infractiunii de abandon de familie,infractiune incriminata de art . 305 din Codul penal, a carei actiunea e pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamate.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Succes.





Va multumesc pentru raspunsuri. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sistez plata pensiei de intretinere dupa terminarea facultatii ? mihaelaochea mihaelaochea 2 copii carora le platesc pensie de intretinere ,in acest an termina facultatea si implinesc 25 de ani .sunt obligat sa mai plates aceasta pensie .daca nu, ce ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara MarcoIasmina MarcoIasmina Bună ziua, dacă am împlinit 18 ani și sunt la un liceu sportiv cu contract, tata mai este obligat sa îmi mai plătească pensie alimentara? În vara dau ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara 2 copii minori Cretu44 Cretu44 In urma divortului care va avea loc, este posibil sa se plateasca pensie alimentara, la 2 copii minori cu varsta de 17, respectiv 14 ani, daca da pana cand? (vezi toată discuția)