avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara 2 copii minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara 2 copii minori

In urma divortului care va avea loc, este posibil sa se plateasca pensie alimentara, la 2 copii minori cu varsta de 17, respectiv 14 ani, daca da pana cand?
Cel mai recent răspuns: Laura Vilsan , Mediator 11:39, 4 Aprilie 2013
nu doar ca e posibil, ci este obligatoriu, ca parintele la care nu s-a stabilit locuinta copiilor sa plateasca pensie de intretinere pana la majorat, sau daca copiii isi continua studiile pana la finalizarea acestora. cuantumul pensiei este de 1/3 din salariul net.
Conform Noului Cod Civil minorul care cere intretinere de la parintii sai,se afla in nevoie daca nu se poate intretine din munca sa, chiar daca ar avea bunuri. Cu toate acestea, in cazul in care parintii n-ar putea presta intretinerea fara a-si primejdui propria lor existenta, instanta de tutela poate incuviinta ca intretinerea sa se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu exceptia celor de stricta necesitate.
Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala. Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani. Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
De asemenea, parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
In cazul in care sunt indeplinite cele precizate mai sus,iar copiii vor frecventa cursurile liceului si facultatii la zi,se datoreaza pensia de intretinere pana cand acestia implinesc 26 ani.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara dupa majorat Katyca Katyca Buna ziua, Parintii mei sunt divortati. Eu, respectiv mama mea, am primit pensie alimentara conform hotararii judecatoresti. De curand am implinit 18 ani, ... (vezi toată discuția)
Pensionar platitor sau nu de pensie de intretinere ralu_2008 ralu_2008 in situatia in care cel care datoreaza pensie de intretinere se pensioneaza, mai este obligat sa plateasca pensie de intretinere copilului sau major care isi ... (vezi toată discuția)
Buna seara - pensia de intretinere si obligatiile parintilor dumitru34 dumitru34 am si eu 2 intrebari.eu mam casatorit cu o femeie care are o copila la facultate tatasu ii obligat de lege sa plateasca jumatate din chirie la camin unde ... (vezi toată discuția)