nu doar ca e posibil, ci este obligatoriu, ca parintele la care nu s-a stabilit locuinta copiilor sa plateasca pensie de intretinere pana la majorat, sau daca copiii isi continua studiile pana la finalizarea acestora. cuantumul pensiei este de 1/3 din salariul net.
Conform Noului Cod Civil minorul care cere intretinere de la parintii sai,se afla in nevoie daca nu se poate intretine din munca sa, chiar daca ar avea bunuri. Cu toate acestea, in cazul in care parintii n-ar putea presta intretinerea fara a-si primejdui propria lor existenta, instanta de tutela poate incuviinta ca intretinerea sa se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu exceptia celor de stricta necesitate.
Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala. Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani. Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
De asemenea, parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
In cazul in care sunt indeplinite cele precizate mai sus,iar copiii vor frecventa cursurile liceului si facultatii la zi,se datoreaza pensia de intretinere pana cand acestia implinesc 26 ani.