Am nevoie de pareri va rog , cu privire la eliberarea unei copii de pe o hotarare jud prin care a fost anulat un proces verbal de contraventie prin care un SRL a fost amendat de ITM dupa ce am sesizat ITM-ul cu privire la nerespectare SSM.
Mi-a fost refuzata copia de catre biroul de informare al judecatoriei.
Daca nu am fost parte in proces, care a fost public, ce sa invoc ca sa mi-o elibereze?
Multumesc
Hotararea judecatoreasca nu este o informatie de interes public, chiar daca procesul a fost unul public, ci priveste strict numai partile participante. Conform art. 266 alin. 2 Cod procedura civila "hotararea se va comunica partilor". Dvs. aveti calitatea de terta persoana fata de partile care au stat in proces, deci nu exista nici un interes sa vi se comunice hotararea.
Daca chiar va intereseaza puteti afla despre sentinta accesand site-ul instantei care a judecat, sectiunea dosare (introduceti numarul dosarului sau denumirea societatii care a fost parte in dosar) sau daca cunoasteti numarul de dosar, puteti intreba telefonic la arhiva instantei, care este sentinta pronuntata.
Din moment ce nu sunteti parte in proces, nu veti primi copii dupa acele acte. Singurele persoane care au acces la dosar sunt partile si aparatorii lor. Nici invocarea legii 544/2001 nu va va ajuta cu nimic. Exista si o antepronuntare a instantei (Accesul liber la informatiile de interes public. Refuz nejustificat al institutiei publice de a furniza informatii in temeiul legii nr.544/2001.
Tip: Decizie
Nr./Data: 549 (11.10.2004)
Autor: Curtea de Apel Alba Iulia - sectia comerciala
Domenii asociate:
Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.
Accesul liber la informatiile de interes public. Refuz nejustificat al institutiei publice de a furniza informatii in temeiul legii nr.544/2001.
Instanta retine faptul ca "In ce priveste art.12 lit.f din Legea nr.544/2001 nu este incident intrucat nu se solicita copii dupa documente aflate intr-un litigiu aflat pe rolul instantelor.
Eu interpretez aceasta afirmatie in sens ca, in momentul in care aceste acte fac parte dintr-un dosar depus in instanta, nu au acces la el decat partile. Exista si niste norme CSM in acest sens.
Multumesc mult.
Am primit pe 544/2001 o hotarare de la Tribunal fara sa fiu parte
Judecatoria X mi-a refuzat invocand tot 266, si in urma reclamatiei administrative au spus ca am interpretat gresit 148; de pe site a disparut imediat ce m-am interesat de ea; Ministerul Justitiei mi-a raspuns ca a fost o defectiune care s-a remediat; dar...dupa cateva luni nu a reaparut.
Referitor la 266 am interpretat ca se elibereaza partilor ca e nevoie de recurs sau apel, ca o restrictie pentru alte parti, pentru ca nu e definitiva si irevocabila
Totusi, cum interpretati 148 (3)În cazul când dezbaterile s-au urmat în şedinţă secretă, alte persoane decât părţile nu pot dobândi copii de pe încheieri, expertize sau declaraţii de martori decât cu încuviinţarea preşedintelui.
Interpretez ca pentru un proces public, alte persoane dobandi copia hotararii chiar daca nu sunt parte.
Jurisprudenta este patrimoniu public. Parte este o institutie a statului, procesul a fost public
Recursul.
danaa1
Sotul meu a depus o petitie la o institutie publica, in vederea rezolvarii a unor probleme ce tin de institutie. Institutia nu i-a raspuns in termenul legal ... (vezi toată discuția)