mama mea este asistenta in radiologie de prin 1985. pana prin 1997 unitatea radiologica era incadrata la gradul de risc III, lucru de care nu a stiut (conducerea unitatii ascunzandu-i toate documentele oficiale pe aceasta tema). acestui grad ii corespundea un spor de peste 25%. ea a fost incadrata in carnetul de munca la gradul I de risc, cu 10% spor. afland acum de ce s-a intamplat, a cerut rectificarea datelor din carnet, in scris, dar nu i s-a raspuns.
in consecinta vrea sa faca demersuri la judecatorie. o avocata i-a spus insa, ca dupa parerea ei, nu mai poate primi diferentele de spor, care s-au prescris, ca datorii.
mi se pare ciudat insa acest lucru si oricum, sunt curios daca nu poate inainta actiunea macar pentru corectarea greselii in carnetul de munca, ca doar nu s-or fi prescriind si greselile de notare in carnetul de munca
Avand in vedere ca incadrarea in gradul de risc III trebuia facuta de catre conducerea unitatii va puteti adresa fara rezerve Trbunalului din raza de domiciliu, sectia Litigii de munca si asigurari sociale, pentru a fructifica drepturile mamei dvs. ( mama dvs trebuie sa formuleze cererea)
Aici nu este vorba de "datorii" constatate deja, pentru a se prescrie, ci de un drept care, daca v-ar fi fost recunoscut, ar fi generat plata unor sume de bani. Prin urmare in instanta veti solicita constatarea existentei acestui drept si in subsidiar calcularea sumelor ce va sunt datorate.
Actiunea nu este taxata, asa ca nu aveti ce pierde.
Mult succes!
1. Unitatea poate face rectificarea din oficiu a datelor inscrise in carnetul de munca la mamei dvs. In acest sens, depuneti o cerere adresata conducerii unitatii.
2. Rectificarea din oficiu a inscrierilor efectuate, precum şi refuzul de a înscrie în carnetul de munca unele date rezultind din acte sau de a efectua rectificările unor înscrieri, se comunica celui în cauza, în scris şi motivat, în termen de 15 zile de la data luării măsurii.
3. Impotriva refuzului de a face rectificarea in carnetul de munac, titularul carnetului de munca se poate adresa cu plîngere la judecătoria în a carei raza teritorială îşi are sediul unitatea care a luat măsura respectiva, în termen de 30 de
zile de la data comunicării refuzului.
4. Termenul de prescriptie este de 3 ani ... prin urmare, daca veti deschide o actiune in justitie pentru recuperarea unor drepturi salariale restante aceasta va fi respinsa ca fiind prescrisa.
Cartea de munca
simo_sgh
am o curiozitate, am auzit din intamplare ca uneia din colege mele de servici i-a fost intrerupta cartea de munca fara stirea ei, timp de o jumatate de an.A ... (vezi toată discuția)