Legea nr 202/2002, art.10 alin.7 :
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
...
Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.
2. Asadar daca dvs. ati facut initial cerere pentru CCC pana la 1 an atunci angajatorul este obligat sa va reprimeasca la serviciu inainte de a implini copilul 1 an, pentru a putea ca dvs. sa beneficiati de stiumulentul de insertie.
3. Daca ati facut cerere pentru CCC pana la 2 ani nu mai puteti schimba optiunea si va trebui sa ramaneti in CCC pana acesta implineste 2 ani sau sa va luati concediu fara plata.
4. Daca aveti probleme cu angajatorul va adresati ITM.
Buna ziua, Adevarat a Inviat!
Multumesc mult de raspuns!
Intrebarea se refera la solicitarea angajatei de incetare a concediului de cresterea a copilului inainte de termenul de 1 an, L202 nu pare sa oblige agajatorul sa fie de acord cu revenirea inainte de un an, adica inainte de incetarea de drept a CCC.
Intr-adevar, articolul mentionat nu specifica "incetarea de drept" , dar pentru a se ajunge la momentul la care CCC inceteaza si se aplica articolul, angajatorul trebuie sa accepte revenirea. Il obliga vre-o lege s-o faca? Daca da, care este aceasta?
Multumesc inca o data,
M.D.
~~~~~~~~~~~~~~~
Buna ziua si multumesc de raspuns,
Codul muncii prevede la Art. 51. alin. 1. lit a) concediul pentru 2 ani sau 3 ani, exista cumva o varinata actualizata care sa includa cele doua variante - un an sau doi ani? Altfel, salariata solicita concediul in baza stipularilor codului muncii si faca referire la art. 51, alin 1, lit a si solicita CCC pentru 2 ani, neexistand practic in codul muncii la momentul de fata termenul de "ccc pan la un an".
Mai mult, decizia de suspendare, trebuie si aceasta sa faca referire la acelasi articol, ccc pana la doi ani, sau gresesc, ce articol din CM s-ar trece sau s-ar trece articolul 51 cu adaosuri din OUG 111/2010?
Multumesc mult,
M.D.
Pentru a intelege de ce este obligat sa va reprimeasca inapoi la revenirea din CCC ar trebui sa se posteze un rezumat al teoriei generale a dreptului ...
Pe scurt , unui drept subiectiv aparţinând unei persoane îi corespunde, de regulă, o obligaţie corelativă a unui alt subiect de drept, adică a persoanei căreia i se pretinde să dea ceva ori să aibă o anumită conduită faţă de titularul dreptului subiectiv.
Asadar, potrivit acestui principiu angajatorul este obligat sa va reprimeasca inapoi la revenirea din CCC.