avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Exista un termen legal de intocmire cadastru?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Exista un termen legal de intocmire cadastru?

as dori sa stiu daca exista vreo prevedere legala privind obligativitatea realizarii cadastrului pentru un apartament nou intr-un anumit termen?
Cel mai recent răspuns: sin_morison , utilizator 17:56, 18 Aprilie 2012
Intabularea unui impobil inseamna inscrierea acestuia in cartea funciara.
Imobilul inscris in cartea funciara este un drept al titularului care este opozabil erga omnes,
respectiv, daca dvs intabulati apartamentul dv in cartea funciara, atunci puteti dovedi cu acte ca sunteti proprietarul de drept al acelui apartament.
Mai ales daca apartamentul dvs face parte dintr-un condominium atunci chiar ca trebuie sa il intabulati fiindca este legea care prevede acest lucru.
Tocmai pentru ca dvs cat si ceilalti sa stie pana unde tine proprietatea dvs incat fiecare sa vi-o poata respecta si sa nu ridice pretentii asupra proprietatii dvs.
In vederea intabularii trebuie sa chemati un expert topo care sa faca planul apartamentului si sa stabileasca ce parti comune sunt aferente apartamentului dvs, servituti etc.
problema este in felul urmator: eu vreau sa ma folosesc de acest drept al meu - dreptul de proprietate. Nu pot sa chem un expert topo momentan pentru ca nu este intabulat terenul pe care se afla blocul, deci nici blocul nu este intabulat. Terenul apartine primariei si va fi dat in concesiune. La acest moment blocul este ridicat si dat in folosinta iar apartamentele au fost predate beneficiarilor. Blocul in care se afla si apartamentul meu, face parte dintr-un ansamblu de 5 blocuri, dintre care 4 sunt date in folosinta, inclusiv al meu. Primaria mi-a spus ca nu face cadastru decat pe toata suprafata aferenta ansamblului. Si aici mai apare o problema: pentru cel de al 5-lea bloc, constructorul se afla in proces cu investitorul. Toata constructia pana in acest moment a durat 5 ani, si sunt doar niste blocuri cu 4 etaje! Daca o tine in ritmul acesta, mai facem intabularea peste 10 ani.
Cum as putea eu sa motivez primaria sa intabuleze doar terenul aferent blocului nostru?
Din aceasta cauza intrebam de timpul de realizare a cadastrului!

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare cladire Oana  Tudor Oana Tudor Am o problema si nu reusesc sa ii gasesc soluţia. Societatea a cumparat de la alta societate o magazie (nu si terenul aferent). Această tranzacţie ca sa ii ... (vezi toată discuția)
Carte funciara SPIREA SPIREA Cu siguranta proprietatea mea dispune de un nr la cartea funciara doar ca eu nu-l cunosc.In cazul in care nu am cadastrul si intabularea facuta si nu cunosc ... (vezi toată discuția)
Abuzuri dorina27 dorina27 Suntem o Asociatie de Proprietari . Proprietarii apartamentelor au dobandit titlu de proprietate in baza decret lege 61/90, cu intrare in proprietate xx ... (vezi toată discuția)