avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Publicare fotografii cu copii
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Publicare fotografii cu copii

Buna ziua, as dori sa stiu in ce conditii am dreptul sa public pe Internet (Facebook, Picasa) fotografii in care apar si alti copii decat copilul meu (presupunand ca este o zi de nastere si se fac fotografii multe, in care unii copii se vad mai mult sau mai putin clar). Acordul parintilor trebuie sa fie expres sau poate fi prezumat? Daca public fotografii cu copii, parintii acestora m-ar putea reclama fara avertisment prealabil? Daca se intampla ceva rau cu aceste fotografii (sunt preluate fara voia mea pe terte siteuri), raspund civil/penal de acest lucru? Va multumesc pentru informatii, eventual si pentru trimiteri exacte la lege.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 19:08, 25 Aprilie 2012
Oricine are dreptul ca imaginea sa nu-i fie nici reprodusa, nici publicata fara autorizarea sa prealabila iar in cazul copiilor, fara acordul parintelor sau al tutorelui legal. Imaginea este o reprezentare a trasaturilor fizice ale persoanei asa ca doar persoana in cauza poate dispune daca propria imagine poate fi publicata sau folosita in alte scopuri.
Noul cod civil reglementeaza drepul la imaginine la cap. II, sectiunea 3, la art. 73 si urmatoarele:
CAPITOLUL II
Respectul datorat fiinţei umane şi drepturilor ei inerente
SECŢIUNEA a 3-a
Respectul vieţii private şi al demnităţii persoanei umane
Art. 73
Dreptul la propria imagine
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

[ link extern ]

De asemenea, articolul de mai jos realizat de somitati in materie pe tema drepturilor personalitatii in general, reprezinta o dezbatere edificatoare pentru oricine doreste sa respecte cu adevarat dreptul la imagine celorlalti.

Dreptul la propria imagine, care la origine a fost opera jurisprudenţei (40), este un drept al personalităţii, un drept primordial, pentru fiecare, de a sustrage altuia reprezentarea persoanei sale. Această facultate a persoanei, de a cenzura folosinţa imaginii sale se fundamentează pe autonomia individuală; ea protejează persoana în libertatea şi intimitatea sa şi uneori chiar în securitatea sa.

Continuarea articolului aici:[ link extern ]

Personal, as cere acordul celor indreptatiti pentru publicarea fotografiilor si nu cred ca vor fi probleme in a primi acordul parintilor de a publica imagini cu micutii lor.
O discutie similara: www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fotografii cu minori fotocami fotocami Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul subiect. Avem acceptul de a folosi pentru site-ul nostru cateva fotografii din arhiva personala a unei persoane ... (vezi toată discuția)
Este posibil sa dau in judecata facebook? invodkawetrust invodkawetrust Ce au facut ei exact este sa lase un utilizator sa puna o poza, public, cu o persoana eviscerata de un tren, am dat report la respectiva fotografie iar ... (vezi toată discuția)
Gdpr Ofiintacurioasa Ofiintacurioasa Salutare! Soția mea predă cursuri pentru copii, online, în cadrul unui centru; deci este angajată, având contract de muncă. Ieri a aflat că unul ... (vezi toată discuția)