avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nationalizare in 2012 ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nationalizare in 2012 ?

Din 2000, am depus cerere de revendicare a imobilului din Bucuresti, constuit de bunicul meu prin 38'. In momentul depuneri actiunii, nu cunosteam situatia juridica, asa ca am actionat statul. La cererea instantei, am solicitat de la administrator Titan Al S.A. situatia juridica, care a respuns in doua randuri "liber din pct. de vedere juridic, ocupat abuziv de terte persoane" atat la fond, cat si la apel. In 2012, s-a dat sentinta in favoarea noastra, care a ramas definitiva si irevocabila in 2004 dupa recurs. La punerea in posesie prin executor, am aflat ca imobilul fusese vandut chiriasilor le L.112/95, dupa ce noi depuseseram dosare de revendicare pe aceasta lege. In 2008, am deschis proces de comparatie de titluri (avand si rol fiscal din 2004) cu fostii chiriasi, care la fond s-a dat solutie de "inadmisibilitate, la apel s-a dat solutie favorabila noua, iar la recurs s-a dat din nou solutia fondului. Inca nu am motivatia ICCJ, dar va intreb cum este posibil si ce mai pot face, (afara de ce a facut Padure la CEDO)?
Cel mai recent răspuns: kostiv , utilizator 15:30, 24 Aprilie 2012
"imobilul fusese vandut chiriasilor le L.112/95, dupa ce noi depuseseram dosare de revendicare pe aceasta lege. In 2008, am deschis proces de comparatie de titluri"

nu actiune in revendicare trebuia, ci in constatarea nulitatii absolute
temei, art. 21, alin. (5) din Legea nr. 10/2001
(5) Sub sancţiunea nulităţii absolute, până la soluţionarea procedurilor administrative şi, după caz, judiciare, generate de prezenta lege, este interzisă înstrăinarea, concesionarea, locaţia de gestiune, asocierea în participaţiune, ipotecarea, locaţiunea, precum şi orice închiriere sau subînchiriere în beneficiul unui nou chiriaş, schimbarea destinaţiei, grevarea sub orice formă a bunurilor imobile - terenuri şi/sau construcţii notificate potrivit prevederilor prezentei legi.
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
Andyka, utilizator
Buna ziua,
In momentul introducerii actiunii de revendicare din 2000, nu am avut informatii despre situatia imobilului d.p.v. juridic, ci numai dupa ce instanta a cerut aceasta, n-i s-a comunicat in mod eronat de Titan Al S.A. ca este liber juritic, ocupat abuziv de terte persoane (in doua randuri fond+apel). Actiunea penala impotriva institutiei s-a solutionat cu NUP si amenda administrativa pt. neglijenta.
Ati avut actiune in instanta in temeiul art. 480 Cod Civil?
Inteleg ca nu ati depus notificare conform legii 10/2001 si ca ati facut cerere conform legii 112/1995 dar vi s-a respins cererea.
Vanzarea catre chiriasi s-a facut dupa ce ati depus actiunea in instanta?

Prima data, am depus dosare pe L112/95, dupa aceea Titan AL S.A. a vandut imobilul chiriasilor (iar noi nu am cunoscut acest fapt), dupa care neprimind raspuns la dosare, am actionat statul pe cod Civ art.480, pe care l-am castigat (instanta a recunoscut, ca bunicul nu si-a pierdut dreptul de proprietate in decursul timpului, imobil luat abuziv si fara titlu). In decursul procesului (fond si apel) Titan AL S.A. a emis doua informari despre imobil ca "fiind liber d.p.v. juridic, dar ocupat abuziv de terte persoane) La punerea in posesie prin executor, am aflat de contractele chiriasilor, emise dupa data depunerii dosarelor de revendicare. Am deschis proces de anulare a contractelor, pe care instantele l-au respins (pe exceptie) ca fiind iesit din termenul L.10/2001. Am facut actiune CEDO, la respingerea instantei, dar mi-au raspuns "ca nu am epuizat caile de atac locale", drept pt. care am deschis actiune de comparatie de titluri, aceasta incheindu-se in aceasta luna ca "solutie inadmisibila" data de fond si reluata de ICCJ, la apel, s-au acordat cu CEDO si au recunoscut faptul ca trebuie sa fim p repusi in drepturi.
Nu mai inteleg nimic, la actiune in instanta nu se spune "dosar revendicare", ...

Insa, daca intradevar situatia este "cod Civ art.480, pe care l-am castigat (instanta a recunoscut, ca bunicul nu si-a pierdut dreptul de proprietate in decursul timpului, imobil luat abuziv si fara titlu)", prin Hot. Jud. irevocabila, atunci (inca o) revendicare in contradictoriu cu actualul detinator (actiunea proprietarului neposesor impotriva posesorului neproprietar, calitatea acestora urmand a fi analizata prin compararea titlurilor) va ramane solutia si invocarea nulitatii absolute a contractului pe motiv ca, asa cum a recunoscut instanta - bunicul dvs. era proprietarul imobilului (drept pe care nu l-a pierdut, de care nu a fost lipsit niciodata) la data vinderii acestuia de catre Titan si nu stiu cum, adica acela a vandut ceva ce nu-i apartinea.
Parerea mea.

Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
Andyka, utilizator

Alte discuții în legătură

Proprietari deposedati kostiv kostiv Subiect: Nationalizare in 2012 ? Din 2000, am depus cerere de revendicare a imobilului din Bucuresti, constuit de bunicul meu prin 38'. In momentul depuneri ... (vezi toată discuția)
Care sunt calea si termenul in care pot ataca o decizie pronuntata de iccj? kostiv kostiv Am introdus actiune de comparatie de titluri (de proprietate) in 2009. S-a judecat la tribunalul Bucuresti, iar la fond s-a dat solutie \"inadmisibilitate\", ... (vezi toată discuția)
Motivare absurda Artigas Artigas Va salut, Cum apreciati ca instanta de fond,printre alte argumentari pe care inteleg sa le critic in apel,a admis o cerere de revendicare imobiliara,printre ... (vezi toată discuția)