avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... referitor evacuare din apartament
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

referitor evacuare din apartament

buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat de specialitate.
Triesc de ani buni alaturi de un sot agresiv si verbal si fizic , datorita faptului ca are probleme cu consumul de alcool este luat de neserios si la locul de munca si traiesc permanent cu frica ca va fi dat afara si de la ultimul loc de munca si astfel imi va fi ingreunata situatia financiara si asa nu prea buna .Spuneti-mi va rog daca legea cobaterii violentei in familie imi permite sa-i fac evacuarea din apartament fara a trece prin divort.Daca nu va rog sa ma indrumati cum sa procedez.Mentionez ca am un apartament cu doua camere in care locuim si cu cei doi copii majori .
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 14:34, 18 Aprilie 2012
In situatia in care se constata ca interesele unuia dintre soti sau ale copiilor sunt puse in pericol, instanta are sarcina sa intervina prompt, in vederea evacuarii sotului turbulent, daca aceasta este singura masura eficace in vederea ocrotirii intereselor familiei.

Evacuarea este admisibila chiar daca sotul este proprietar exclusiv al locuintei, pentru ca nu este vorba de o masura definitiva, de o negare a dreptului de proprietate, ci de o masura provizorie, pe care o impune insasi comportarea sotului evacuat. Actiunea de chemare in judecata se formuleaza de sotul impiedicat la folosirea normala a locuintei, impotriva sotului turbulent.

In actiune trebuie aratate faptele abuzive comise de sotul turbulent, care dovedesc ca pun in pericol sanatatea si uneori viata sotului reclamant si a copiilor minori.
In cazul introducerii actiunii pe calea ordonantei prezidentiale trebuie sa fie indeplinite conditiile cu privire la urgenta, vremelnicie si neprejudecarea fondului cauzei.
In temeiul legii nr. 217 din 2003, art. 26, puteti solicita instantei emiterea unui ordin de protectie prin care sa dispuna cu caracter provizoriu, evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate, obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de dvs., interzicerea oricarui contact cu dvs.
Conform art. 27 indice 1 din aceeasi lege, cererea pentru emiterea ordinului de protectie se depune la judecatoria in a carui raza teritoriala domiciliati. Cererea este scutita de taxa judiciara de timbru (adica nu platiti nimic) si se judeca in regim de urgenta.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare mihaella23 mihaella23 Buna ziua,va rog frumos,as vrea sa stiu daca pot pune ordin de restrictie sotului spre a mai veni la mine acasa noi avand un minor si fiind inca casatoriti dar ... (vezi toată discuția)
2 avocati 2 versiuni Krisztaa Krisztaa sper sa gasesc aici un raspuns concret si sigur (cu citat,daca se poate) pentru urmatorul caz: exista o proprietate pe numele meu achizitionata in anul 2001, ... (vezi toată discuția)
Ordin de evacuare Cornelia_Alexandra Cornelia_Alexandra Buna seara,am si eu o intrebare legata de un ordin de evacuare. Sunt divortata si in proces de partaj, iar fostul sot nu locuieste la domiciliul proprietate ... (vezi toată discuția)