avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general semnatura bilant doar cu un curs de contabilitate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

semnatura bilant doar cu un curs de contabilitate

Buna, poate cineva sa semneze balanta si bilantul, daca are doar cursul de contabilitate, nu si facultatea? Poate sa tina o contabilitate de la A la Z?
Legea 82/1991
art 10
(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.

Am inteles, si daca are studii in alt domeniu, si face master de conta? atunci poate?
Deocamdata nu sunt finalizate aceste studii, iar masterul reprezinta de fapt aprofundarea studiilor efectuate anterior. In cazul in care persoana respectiva nu a abolvit o facultate cu profil economic, studiile de master in contabilitate, nu-si au rostul. Persoana trebuia sa stie acest fapt inainte de a se in scrie la un profil de master, diferit de facultatea pe care a absolvit-o.
Buna,
am studii superioare economice si doresc ,pe baza unei conventii civile,sa tin contab. la o firma cu CA<35000 euro.La situatiile financiare anuale pot sa intocmesc ,si sa semnez,doar varianta simplificata sau si pe cea prescurtata(uzuala).Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
simonade, utilizator
@simonade
Sigur ca puteti.
Conform OMFP nr. 52/2012 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, situaţiile financiare anuale încheiate la 31 decembrie se întocmesc în lei şi se semnează atât de persoanele abilitate, potrivit legii, cât şi de către administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării entităţii.

In cazul societatilor comerciale care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro, situatiile financiare anuale si celelalte raportari contabile se intocmesc si se semneaza de catre persoanele care organizeaza si conduc contabilitatea acestora (art. 5 alin. 11 si art. 28 alin. 12 din lege).

Avand in vedere prevederile art. 10 din lege referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii, administratorul are obligatia gestionarii patrimoniului unitatii si poarta raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii, in timp ce directorul economic (sau contabilul-sef ori alta persoana imputernicita in toate cazurile, cu studii economice superioare) este conducatorul compartimentului de contabilitate si poarta raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile.

[ link extern ]


www.avocatnet.ro/content/for...




Alte discuții în legătură

Pot semna bilanțul daca am studii economice superioare cu licenta? tatiana1 tatiana1 Buna ziua, am studii economice superioare cu licenta si ma angajez pe post de director economic .Pot semna bilantul si raportarile semestriale? In Legea ... (vezi toată discuția)
Contabilitate pentru ca = sau > 35000 euro Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti un economist sub ce forma de incadrare poate tine contabilitatea unei firme si semna bilantul, cu CA mai mare de 35000 ... (vezi toată discuția)
Contabil autorizat Dana Filip Dana Filip Buna, va rog sa-mi spuneti daca un absolvent de studii superioare (economice) poate intocmi/semna balanta/bilant, sau este necesar sa dea examen ... (vezi toată discuția)