avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pot sa contest cheltuielile de judecata la care voi fi ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pot sa contest cheltuielile de judecata la care voi fi obligat daca pierd procesul?

Cum as putea sa pun in discutie pentru eventualitatea in care pierd un proces (in care figurez ca intimat) faptul ca cheltuielile de judecata (cum ar fi cele efectuate ca urmare a solicitarii unei expertize de catre recurent) au fost provocate inutil de catre recurent (expertiza s-a dovedit a fi irelevanta) si deci sa fie scazute aceste cheltuieli precum si sa fie reduse onorariile avocatiilor daca acestea mi-ar parea excesive?

Imi amintesc ca in prima instanta, onorata ne-a intrebat (dupa prezentarea concluziilor pe fond) pe fiecare daca solictam cheltuieli de judecata si a cerut sa fie depusa o cerere cu valoarea acestora, insa nu s-a pus in discutia partilor cheltuielile solicitate de fiecare parte ci instanta a ramas in pronuntare.

Deci daca recurentul in cererea lui (dupa sustinerea concluziilor pe fond) solicita cheltuieli cu privire la expertiza cu privire la care m-am opus de la inceput ca fiind irelevanta si cheltuieli exagerate cu privire la onorariile avocatilor si cu privire la alte cheltuieli, cum si cand le-as putea eu contesta daca instanta ramane in pronuntare??
As putea eventual sa mentionez in concluziile pe fond ca in eventualitatea in care cad in pretentii sa fie reduse aceste cheltuieli si pe ce motive?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 18:20, 18 Aprilie 2012
Cod procedura civila:

Art. 274
Partea care cade in pretentiuni va fi obligata la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata. Judecatorii nu pot micsora cheltuielile de timbru, taxe de procedura si impozit proportional, plata expertilor, despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut. Judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivite de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata baloghjoe baloghjoe Buna Ziua Am piedut un proces si avocatul parte adverse a cerut o suma oribil;a de mare ca cheltuiel de judecata exista vreo posibilitate sa fac atac la ... (vezi toată discuția)
Procura ELuminita ELuminita Daca cineva are procura si pierde un proces civil cine plateste cheltuielile de judecata? Mandantul sau mandatarul? (vezi toată discuția)
Cine datoreaza taxa de timbru? eugen82 eugen82 La fond cererea a fost respinsa ca neintemeiata dar nu a avut loc cercetarea fondului, nu s-a pus in discutia partilor, etc... In apel se cere desfiintarea ... (vezi toată discuția)