avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de deces

Un angajat o are pe soacra(casnica) coasigurat. In cazul in care a decedat soacra, asiguratul are drept la ajutor de deces ? Care sint formalitatile de a aobtine acest ajutor?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 20 Aprilie 2012
Daca soacra nu avea pensie, si nu beneficia nici de ajutorul social din legea 416/2001, nu prea vad ce ajutor de deces ar putea primi rudele ei (nu doar ginerele).
În cazul decesului unui asigurat al sistemului public de pensii sau a unui pensionar ori a unui membru al familiei acestora, doar o singură persoană poate beneficia de ajutor de deces (de regulă cea care justifică cu înscrisuri doveditoare şi declară în scris pe proprie răspundere că a suportat cheltuielile ocazionate de deces), după caz:
- soţul/soţia supravietuitoare;
- copilul / unul dintre copii;
- parintele;
- tutorele;
- curatorul.

Sunt consideraţi a fi parte din categoria membrilor de familie ai asiguratului sau ai pensionarului pentru care asiguratul, după caz pensionarul poate solicita și obține ajutor de deces în situaţia decesului acestora (numai dacă aceştia nu erau asiguraţi sau pensionari la data decesului) următorii:
- soţul/soţia;
- copiii (proprii, adoptaţi, aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educarea familiei) în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
- părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces kamy_nora kamy_nora Buna ziua, O persoana care nu a beneficat de pensie, dar era coasigurat si a decedat, poate primi ajutor de deces ? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare carmen cindy carmen cindy am stat cu cineva timp de 7 ani si acum 2 saptamani a decedat , nu am platit decat cas-ul fiind in spital si ulterior obtinand cretificatul de handicap gr 1 cu ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare simsimona simsimona Buna ziua. As dori sa stiu daca in cazul decesului unei rude de gradul I am dreptul la ajutor de deces. Mentionez faptul ca lucrez in cadrul administratiei ... (vezi toată discuția)