Buna ziua.
As dori sa stiu daca in cazul decesului unei rude de gradul I am dreptul la ajutor de deces. Mentionez faptul ca lucrez in cadrul administratiei publice.
Va multumesc.
HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Art. 107. In sistemul public de pensii se acorda ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.
Art. 108. In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achita unei singure persoane, care dovedeste cu documente ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz:
a) sotul supravietuitor;
b) copilul;
c) parintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare alta persoana.
........
Art. 110. In intelesul legii, cu privire la acordarea ajutorului de deces, membrii de familie pot fi:
a) sotul/sotia;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial ori cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
Ajutor deces
Elena2014
Buna ziua,
Conform legii, cine are dreptul sa ridice un ajutor de deces? Daca persoana decedata era casatorita si avea si copii, conform legii cred ca au ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces
rotarusilvia
are dreptul la ajutor deces mama supravietuitoare,pensionara de CAP, a fiului de 47 de ani care nu se afla la data decesului in nici o forma de asigurare ... (vezi toată discuția)