Ma intereseaza sa stiu daca administratorii de firma sunt obligati sa efectueze acest control si daca da conform carui articol de lege/legislatie in vigoare.
1. Daca raspunsurile colegilor mei nu v-au lamurit va redau si eu din HG nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 332 din 17/05/2007):
Art. 20. - Examenul medical periodic se efectuează obligatoriu tuturor lucrătorilor.
2. Va recomand sa cititi aceasta HG care o sa va fie foarte utila.
Multumesc, atunci nu mai ramane de clarificat decat un ultim aspect Administratorul firmei este considerat "lucrator" pentru ca in HG nr 355 nu specifica nimic despre acest aspect .( situatia la noi este simpla: administratorul nu vrea sa efectueze acest control si mi-a cerut sa-i explic care este articolul de lege care-l obliga sa faca acest lucru)......
Privind modul cum defineste legea 319/2006 "lucratorul" lucrator - persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum şi ucenicii şi alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice;
administratorul firmei nu se incadreaza in aceasta definitie, el fiind definit ca: angajator - persoana fizica sau juridica ce se afla in raporturi de munca ori de serviciu cu lucratorul respectiv şi care are responsabilitatea intreprinderii şi/sau unitatii;
putem deduce ca strict prin prisma definitiilor din L 319/2006 administratorul nu are calitate de lucrator.
Pe de alta parte in HG 355/2007 la fisa nr. 140 se specifica ce examene medicale tr sa faca PERSONALUL (nu zice lucratorul) care in cadrul activitatii conduce masina institutiei
Fişa 140. Personal care în cadrul activităţii profesionale conduce utilaje, vehicule de transport intrauzinal şi/sau maşina instituţiei
Examen medical la angajare:
- examen clinic general (atenţie: acuitate vizuală şi auditivă, probe neurologice, etilism cronic)
- examen psihologic
- testarea acuităţii vizuale, câmp vizual, vedere cromatică
- probe vestibulare, probe de echilibru
- audiogramă
- ECG
- glicemie
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: acuitate vizuală şi auditivă, probe neurologice, etilism cronic)
- examen psihologic
- testarea acuităţii vizuale, câmp vizual, vedere cromatică - anual
- probe vestibulare, probe de echilibru - anual - audiogramă - anual
- ECG - anual
- glicemie - anual
Contraindicaţii:
- tulburări psihice de orice natură
- scăderea acuităţii vizuale sub 0,3 la ambii ochi, fără corecţie
- hemeralopie
- surditate bilaterală
- epilepsie
- diabet zaharat decompensat
- etilism cronic
- tulburări neurologice severe
- afecţiuni cardiovasculare (aritmie severă, HTA formă malignă, angină de repaus, insuficienţă cardiacă, bloc complet de ramură stângă).
Parerea mea este ca domnul administrator ar tr sa faca controlul medical chiar daca legea lasa loc de interpretari, tinand cont doar de prevederile Fisei nr. 140