avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale somatie de plata- penalitati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

somatie de plata- penalitati

in somatie de plata formulata pe OU 5/2001 pot cere penalitati care sa depaseasca debitul restant?multumesc anticipat ptr raspunsuri!:D
Cel mai recent răspuns: fleurdumal , utilizator 10:25, 8 Decembrie 2008
Doar daca aveti temei legal ( clauza contractuala) si daca ati emis factura acceptata de catre beneficiar pentru suma penalitatilor.

cf contractului, pot percepe penalitati ptr neplata la termenele scadente insa nu specific ca penalitatile pot depasi debitul restant dar...merg pe rationamentul urmator: legea 469/2002 care ma opreste sa solicit penalitati peste cuantumul debitului restant dacă nu s-a prevazut altfel in contract "se aplica tuturor contractelor incheiate pentru realizarea faptelor de comerţ" iar eu nu îmi întemeiez somaţia de plată pe OUG 119/2007 care şi ea se "aplică creanţelor certe, lichide exigibile...... care izvorăsc din contracte comerciale" ci pe OG 5/2001- aş putea, în cazul ăsta să nu fac aplicarea legii 469?
Multumesc!
Teoretic nu puteti sa ignorati prevederile legale si mai ales cele contractuale care reprezinta conf. art.969 C.civ., legea partilor.
Daca doriti totusi sa solicitati penalitati mai mari decat cuantumul debitului, luati in considerare ca instanta ar putea sa nu vi le acorde in temeiul OG nr.5/2001.Iar daca emiteti factura pentru aceste sume luati in calcul si faptul ca veti plati TVA-ul aferent.In situatia in care aceste penalitati vor fi respinse fiind si contestate de catre debitor, riscul este doar TVA-ul aferent acestor facturi, platit de dvs. pe care este posibil sa nu il obtineti, cel putin nu pe calea somatiei de plata.
Emiteti separat factura pentru penalitatile ce depasesc cuantumul debitului datorat astfel incat riscul sa fie cat mai mic!
Multumesc frumos pentru raspuns!
Exact cum credeam si eu dar...am sperat ca mai este o varianta pe care nu o stiam:D
Multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model notificare ana_frincu ana_frincu Buna ziua, Va rog cu un model de notificare (somatie de plata), pentru recuperarea soldurilor debitoare inregistrate de anumiti clienti cu care firma ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere cezara costina cezara costina In anul 2007 am incheiat un contract de inchiriere utilaje care prevedea calcularea de penalitati de intarziere de 0,05% pe zi. Pentru penalitati se elibera ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata Silviuvox Silviuvox Buna ziua , am depus la judecatorie , o somatie de plata pentru o factura neachitata a unui creditor. Am anexat in dublu exemplar , cererea , contractul de ... (vezi toată discuția)